Сенсацією завершився міжнародний легкоатлетичний турнір «Samsung — Зірки жердини», який відбувся у Донецьку в суботу. Це вже 25-й раз, коли у Палаці спорту «Дружба» зібралися найсильніші легкоатлети світу. Фаворитом у чоловіків вважали олімпійського чемпіона Лондона-2012 француза Рено Лавілленьї (на знімку). На початку сезону спортсмен перебуває в чудовій формі: наприкінці січня на одному з турнірів показав результат 6,08 метра.

До шахтарської столиці чемпіон приїхав разом з братом Валентином, який змагався в основній групі учасників на початкових висотах. А сам Рено вийшов у сектор лише після того, як планку було піднято на 5,76 метра. Упевнено подолавши її з першої спроби, Лавілленьї пропустив наступну висоту — 5,81 метра, на якій завершив змагання британець Люк Катс, новачок донецького турніру, — і замовив 5,91. Із великим запасом французький атлет пройшов цей етап, посівши перше місце на турнірі.

Уже в ранзі переможця, залишившись сам на сам з планкою, Рено подолав з третьої спроби 6,01 метра. Давно донецькі глядачі не спостерігали за «польотами» на таких висотах, адже попередній рекорд у стрибках з жердиною для закритих приміщень встановив у Донецьку Сергій Бубка в далекому 1993 році — 6,15 метра. За двадцять один рік, гострота інтриги — чи буде побито досягнення — здавалося, вщухла. Та цього разу сталося неймовірне. Після короткої розмови з тренером Лавілленьї замовив 6,16 метра. Переповнений Палац спорту затамував подих. Кілька хвилин на підготовку, ритмічна музика, розбіг, вигуки трибун — і 27-річний французький легкоатлет злетів над планкою. А та навіть не ворухнулась! Це рекорд!

До нового рекордсмена кинулися щасливі товариші по команді, колеги-жердинники, представники національних легкоатлетичних федерацій. Одним із перших з перемогою Лавілленьї привітав багаторазовий рекордсмен зі стрибків з жердиною, голова Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка.

Та на цій емоційній ноті події не завершилися. Порадившись із наставником, Рене вирішив стрибати на 6,21 метра. Та вже перша спроба завершилася драматично: спортсмен невдало впав на доріжку, пошкодивши ногу. Атлета оточили тренери, лікарі й журналісти. Кульгаючи, француз пішов до роздягальні. Але за десять хвилин піднявся на сцену під час церемонії нагородження, а згодом терпляче роздавав автографи і фотографувався з уболівальниками.

«Думаю, мені буде потрібен час, щоб повернутися на землю, адже це неймовірно, — сказав Рено Лавілленьї. — Цей світовий рекорд — щось міфічне. І подолати його з першої спроби, не торкнувшись планки... Це та мить, яку варто смакувати».

Друге місце у змаганнях чоловіків посів британець Люк Катс (5,81 метра), третє — Тіаго Браз Да Сільва (Бразилія) — 5,76 метра. У жінок усі три призерки завершили змагання із результатом 4,62 метри, але за меншою кількістю невдалих спроб перемогу здобула Фабіана Мюрер із Бразилії. Друге і третє місця поділили Сілке Шпігельбург (Німеччина) та Анна Роговська (Польща).

Фото Олега ТОЛСТОВА.