На Полтавщині минулого року порівняно з попереднім зекономили 11 відсотків природного газу, що використовується для обігріву приміщень. А за останні три роки така економія сягнула 320 мільйонів кубометрів. При цьому фахівці констатують: до передбаченого постановою Кабміну №296 від 9 липня 2014 року 30-відсоткового нормативу заощадження блакитного палива регіону ще далеко...
Чи є для нього резерви? Судіть самі. Лише підприємства комунальної теплоенергетики області споживають газу в 4 рази (!) більше, ніж такі само виробники тепла у Західній Європі. Зрештою, на Полтавщині річна економія газу населенням сягнула 15—20 відсотків, а підприємствами комунальної та виробничої сфери — у середньому тільки 7—8 процентів. Неважко здогадатися, що після останнього підвищення вартості блакитного палива власники приватних помешкань, яким доводиться платити за нього з власної кишені, набагато швидше шукають альтернативу та способи економії.
Водночас комунальники і виробничники частіше просто перекладають додатковий фінансовий тягар на плечі покупців їхніх товарів і споживачів послуг, безкінечно підвищуючи ціни... За таких обставин новопризначений голова облдержадміністрації Валерій Головко зажадав від керівництва профільного департаменту розробки детального плану економії газу буквально по кожному підприємству вже до кінця лютого. Щоб уже в наступному опалювальному сезоні скорочення витрат газу фактично на третину стало справді безальтернативним.