Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки розглянув ситуацію з вибухами на військових складах у Калинівці на Вінниччині та рекомендував звільнити начальника Генштабу ЗСУ генерала Віктора Муженка і керівника Військової служби правопорядку України. Комітет також звернувся до Кабінету Міністрів з вимогою розробити особливі заходи з безпеки на інших військових складах та арсеналах.

Голова комітету Сергій Пашинський розповів, що після вибухів на військових складах у Балаклії на Харківщині Генштабу та іншим військовим відомствам було доручено розосередити боєприпаси на військових складах, посилити охорону всіх арсеналів та було виділено додаткове фінансування. Однак жодних висновків після перших трагедій зроблено не було. Роботи із розосередження боєприпасів на військових складах виконано на два відсотки, а виділені урядом кошти, спрямовані на підвищення безпеки, Міноборони не змогло освоїти через бюро-кратичні процедури. Тетяна Чорновіл повідомила, що депутати, члени комітету, відвідали третій за величиною склад боєприпасів, де побачили, що 60 відсотків зброї зберігається просто неба за 30 метрів від лісу. Депутати наголошували, що фактично на всіх складах зброї не дотримуються заходів безпеки.
Натомість представники Міноборони стверджували, що всьому виною, як зазвичай, — недофінансування. Арсенал у Калинівці підлягав скороченню, тому недостатньо фінансувався, заявив заступник міністра оборони Ігор Павловський. «Калинівка поблизу Вінниці, а низка арсеналів взагалі до 2016 року або 2015 року підлягали скороченню, — сказав урядовець під час засідання комітету. — Арсенали, які розміщувались поблизу населених пунктів, підлягали скороченню, туди не виділяли кошти».
Секретар комітету Іван Вінник запропонував створити міжвідомчу комісію за участю депутатів та представників військових відомств, яка вивчить «інституційну спроможність Генштабу під керівництвом Муженка».
Розглядається декілька версій причин вибухів у Калинівці. Одна з них — було вчинено диверсію ззовні, зокрема через безпілотник. Під час засідання комітету пролунала нова версія: перші вибухи на арсеналі в Калинівці відбулися всередині складів з боєприпасами. Про це повідомив директор київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін.
«Вибухи сталися всередині складів. Було два потужні вибухи. Один — це відкрите сховище, де лежали «Тюльпани», вони були складовані, і другий — це бункер з «Ураганами», — сказав експерт. — Він повністю закритий, бетонний, це сховища з бетонними дверима завширшки метр. Туди потрапити ззовні нічого не могло. Тим паче жодного оснащеного боєприпасу там не було».
Військова прокуратура Центрального регіону України відкрила кримінальне провадження за фактом вчинення диверсії на території військової частини. Слідчі розслідують чотири основні версії пожежі в Калинівці. Розмінування території біля Калинівки триватиме до кінця листопада.
 

Олександра КУЧЕРЯВА.

ДОСЛІВНО

Голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій ПАШИНСЬКИЙ:
— Тільки цього року Калинівку перевіряли тричі — один раз комісія адміністрації Президента і двічі спільна комісія Міноборони і Генштабу. Майже 50 осіб не раз виїжджали в Калинівку, щось там підписували. Це при тому, що охорони фактичної в Калинівці не було взагалі. Тому що своєю директивою 2017 року начальник Генерального штабу зняв охорону складів і арсеналів.