Основи стратегічного та просторового планування, особливості бюджетування та управління фінансами, засади місцевого економічного і культурного розвитку, зміни в освіті, охороні здоров’я та організації дозвілля тощо.
Саме такий зміст унікальної школи «Стимулювання процесів децентралізації», яка стартувала для муніципального активу південних районів Одещини.


Організатори поставили за мету озброїти навчальну аудиторію знаннями про реформу місцевого самоврядування, процеси децентралізації в нашій країні, завдяки яким центр передав на місця нові повноваження та істотні кошти на їхню реалізацію, поінформувати широкий загал про можливості, які відкриваються сьогодні перед територіями.


Не залишилася поза увагою і така актуальна для цієї території тема, як локальна ідентичність. Досвід країн—членів РЄ свідчить, що етнічну приналежність (як відомо, на півдні Одещини проживають представники багатьох національностей) можна успішно використати як перевагу в умовах реформування місцевого самоврядування, розвиваючи народні ремесла, промисли, культуру, зелений туризм.


— Наступним етапом навчання в нашій школі став навчальний візит до Хмельниччини наприкінці вересня, — розповіла менеджер Програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» Ольга Шевчук. — Шляхом тестування ми визначили 15 найактивніших учасників, які отримали безпосередню можливість переконатися в реальних плодах децентралізації, побувавши на території трьох об’єднаних територіальних громад — Сатанівської, Дунаєвецької та Волочиської. За словами слухачів, побачене стало для них своєрідним шоком і водночас беззаперечним аргументом: започаткування потужних об’єднаних громад — це передовсім ефективний інструмент економічного зростання вітчизняних територій, спроможний істотно змінити на краще якість життя конкретних людей.


На основі отриманих у школі знань 15 слухачів готують «домашнє завдання» — пишуть інфраструктурні проекти, спрямовані на розвиток своїх територій. Три найефективніші з них в процесі реалізації отримають кваліфікований експертний супровід, а отже, дадуть старт реальним змінам в українському Придунав’ї.