З дивним феноменом зіткнулися аграрії Херсонщини: хороших і різних програм, що стимулюють купівлю ними нової сільгосптехніки, дбайливі чиновники придумали чимало, але... жодна з них у регіоні не працює! Проте незабаром весняна посівна, а на чому сіяти — хтозна.

Замість нових тракторів — іржавий мотлох

— У нас для обробки 770 гектарів поля є новий трактор МТЗ і ще один трактор Т-150 випуску 1983 року — латаний-перелатаний, наче жебрацька свитка. З комбайнами ще гірше — маємо «Дон» та «Ниву» 1996 та 1997 року випуску. Вони свій ресурс давно відпрацювали, і нових конче треба. Ходив до райдержадміністрації дізнаватися, чи не допоможуть, бува, купити комбайн у лізинг, та кажуть, програма ця поки що не діє — грошей катма. Пішов до банку по кредит, який начебто під 22 відсотки річних пропонували, та як почав договір вивчати, а там всякі комісійні та винагороди за обслуговування — з’ясувалося, що насправді всі 35 відсотків за користування позикою заплатити треба. А я таких умов після двох неврожайних років просто «не потягну». Тому знайшли тимчасовий вихід: так-сяк нашкребли з сотню тисяч гривень, і придбали на «Ниву» нові скати, молотарку, решета й уживаний, але ще в доброму стані двигун. Сподіваюся, ще кілька сезонів старенький агрегат «дихатиме», — розповідає директор СТОВ «Таврія» з селища Верхній Рогачик Іван Капсамун.

У такому самому стані, як Іван Ілліч, опинилася більша частина хліборобів краю — орати й збирати нема на чому, а власні доходи через посуху та неврожаї 2012—2013 років купувати нову техніку не дозволяють. Звідси й наслідки — більше половини тракторного й комбайнового парку в області представляють собою іржавий мотлох. А ті комбайни, які випускаються на машинобудівному заводі Херсона, їдуть куди завгодно, тільки не на поля Херсонщини.

За даними Департаменту агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації, сільгоспвиробники краю користуються 16842 тракторами та 2463 комбайнами. З них 70 відсотків — це техніка, яка вже відпрацювала свій експлуатаційний ресурс. Натомість впродовж 2013 року аграрії спромоглися придбати лише 31 комбайн та 328 тракторів — близько двох відсотків від реальної потреби.

При цьому «на папері» існують аж три програми стимулювання аграріїв. Це надання понад мільйона гривень пільгових кредитів по лінії регіонального відділення Фонду підтримки фермерських господарств, державна лізингова програма для придбання сільгосптехніки вітчизняного виробництва, ще й програма облради з погашення половини першого 10-відсоткового внеску за нові комбайни від Херсонського машинобудівного заводу. 

Та директор регіонального відділення Фонду підтримки фермерських господарств Тамара Логвиненко каже, що гроші на пільгові кредити фермерам під закупівлю пального, насіння та запчастин для тракторів і комбайнів з держбюджету досі не виділили, а до весняних польових робіт залишилися лічені тижні. Коли надійдуть гроші за державною програмою придбання комбайнів у лізинг, у Департаменті агропромислового розвитку Херсонської ОДА також не відають — кажуть, розробка програми сильно загальмувала через захоплення київськими «євромайданівцями» будівлі Мінагрополітики. Та офіс Херсонської облради ніхто не захоплював, а за її програмою відшкодування частини вартості сільгосптехніки ще жоден місцевий хлібороб не отримав ані битого шеляга! І краще за всіх про це відомо самим херсонським комбайнобудівникам.

Програли іноземним конкурентам

— Побував у нас фермер з Цюрупинського району області, котрий дуже хотів купити новий комбайн, але зі знижкою за рахунок регіональної програми з відшкодування половини першого внеску. Так бідолаха півтора місяця кабінети облради й облдержадміністрації оббивав, а добився тільки пояснень — гроші, мовляв, не дамо, бо ще механізму фінансування програми не розробили, — розставляє крапки над «і» директор Херсонського машинобудівного заводу Віктор Слободянюк. — Наслідки такої «підтримки» для нас очевидні: з початку року на підприємство надійшло 15 заявок на придбання комбайнів «Скіф» від аграріїв Одеської, Київської, Харківської та Хмельницької областей. З Херсонської області — жодної заявки.

Виробники української сільгосптехніки зізнаються, що безнадійно програють внутрішній ринок у змаганні з іноземними конкурентами. Державна підтримка вітчизняних підприємств галузі залишається ілюзією, а власних ресурсів для відвоювання більш-менш пристойного сегменту цього ринку у них немає. Цьогоріч, приміром, потужна міжнародна корпорація пропонує українським аграріям свої комбайни вартістю 1,6 мільйона гривень із фантастичною знижкою у мільйон гривень, каже Віктор Слободянюк. І люди купують, бо пропозиція видається їм вигідною. І тільки потім з’ясовують, що запчастини й техобслуговування цього імпортного дива обходяться разів у три-чотири дорожче, ніж нашої техніки...

 

Херсонська область.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

 

До речі

За інформацією «Укрмашбуду», Херсонський машинобудівний завод цьогоріч спільно з німецьким «Клаасом» планують виготовити 100 зернозбиральних комбайнів, а також приставки для збирання рису, сої, кукурудзи.