Майже рік тому під час Луганського регіонального форуму «Зміни в 3D: асоціації, бізнес, влада» в регіоні було презентовано перші професійні асоціації. З моменту створення вони позиціонували себе як неполітичний майданчик для фахового діалогу між громадами, бізнесом та владою. Сьогодні в області діють десять асоціацій, які представляють і органи місцевого самоврядування, сільгоспвиробників та підприємців, і медичних працівників, осіб з інвалідністю.
Консолідацією усіх професійних та галузевих асоціацій регіону став «Форум земляків», проведений у рамках відзначення річниці утворення Луганської області. Під час заходу між обласною владою та лідерами всіх асоціацій підписано Меморандум про співпрацю, в якому задекларовано стратегічні напрями взаємодії. Робота триває.
Цьогоріч, зокрема, департаментом масових комунікацій спільно з Українським лікарським товариством Луганщини, департаментом охорони здоров’я ОДА та провідними фармацевтичними підприємствами реалізовано проект щодо безплатної передачі кардіопрепаратів медичним закладам області на понад 300 тисяч гривень. Резонансним стало підписання меморандуму щодо співпраці між Асоціацією сільгосптоваровиробників Луганської області та Українсько-арабською діловою радою. Ця подія має потужний потенціал для просування діяльності асоціації в майбутньому, а також для формування інвестиційно привабливого іміджу Луганщини.
Інший напрям, над яким працює сьогодні департамент масових комунікацій ОДА, — створення належних умов для функціонування асоціацій та матеріально-технічне забезпечення їх діяльності, вдосконалення управлінських навиків їх членів. З цією метою на початку вересня проведено зустріч між головою ОДА, очільниками асоціацій та регіональним представником державного підприємства СЕТАМ, який надав консультації щодо можливості безплатного отримання інвентарю та транспортних засобів для благодійних цілей. На сьогодні вже відбулася низка зустрічей, зокрема, з представниками Асоціації сільгосптоваровиробників Луганської області щодо процедури безплатної передачі майна для потреб її членів. Крім того, для підвищення своєї компетентності та фахових навиків члени професійно орієнтованих асоціацій беруть участь в освітніх візитах у західні області України.
«Створені асоціації мають бути майданчиком для діалогу між обласною владою та громадськістю, завдяки якому реалізовуватимуться спільні проекти за досвідом наших європейських партнерів», — вважає керівник департаменту масових комунікацій ОДА Олександр Костенко.

Павло ВОРОНЦОВ.

Луганська область.