За прогнозами, нинішнього року врожай озимого ріпаку може становити 2,1—2,2 мільйона тонн. Такі оптимістичні перспективи грунтуються на сприятливих погодних умовах для посівів. М’яка осінь забезпечила нормальний розвиток сходів, вони добре ввійшли в зиму майже на всіх 953 тисячах гектарів, які аграрії відвели під озимий ріпак.
У грудні та січні масової загибелі посівів також не спостерігалося. Щоправда, сильне потепління в першій половині січня дещо знизило зимостійкість рослин, однак наступне похолодання повернуло їх у стан глибокого зимового спокою, а сніжний покрив на полях більшості областей захистив рослини від вимерзання.
Втім, за інформацією «УкрАгроКонсалт», через низьку рентабельність минулого року чимало господарств втрачають інтерес до вирощування цієї олійної культури. Так, роком раніше озимий ріпак зростав на 1031 тисячі гектарів. А яровий, за прогнозами, нинішньої весни посіють лише 27 тисяч гектарів. У 2013-му було 50 тисяч.
На знімку: виробництво ріпаку (2,4 млн. т) торік зросло удвічі, що зумовлено і розширенням площ (у 1,8 разу), і збільшенням урожайності (на 1,6 ц/га, тобто на 7,3 відсотка).
Фото автора.