На початку наступного сесійного тижня, 17 жовтня, під стінами Верховної Ради відбудеться акція, під час якої громадяни вимагатимуть невідкладного ухвалення трьох ключових реформ. Йдеться про створення антикорупційного суду, нової виборчої системи та обмеження недоторканності народних депутатів. Якщо поставлених цілей досягнуть, то в країні вдасться перезавантажити правила гри, вважають організатори заходу — самі народні обранці, громадські активісти та представники різних політичних сил. Акція буде мирною, наголошуються вони і застерігають: люди, які закликатимуть до насилля — винятково провокатори.

Народні депутати України Сергій Лещенко, Мустафа Найєм, Єгор Соболєв, Світлана Заліщук.

Сам факт, що протягом трьох років чи не вперше представники різних політичних поглядів виходять на спільну акцію, народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Мустафа Найєм назвав «найголовнішим, що відбувається». «Ми кажемо владі одну просту річ, — підкреслив він, — ви керуєте країною, але ви взяли нас у заручники». За його словами, організатори сподіваються, що на голосування поставлять усі три законопроекти, якщо ні — за протестувальниками залишається право продовжити захід. Ці вимоги, наголошує парламентарій, не стосуються якихось привілеїв чи вигод. Окрім того, люди, які нині при владі, брали на себе зобов’язання втілити ці реформи в життя.
На думку народного депутата, яка представляє цю саму політичну силу, Світлани Заліщук, створення незалежного антикорупційного суду є реформою номер один на порядку денному країни. Без цього вся попередньо сформована антикорупційна інфраструктура фактично помножиться на нуль, каже вона. Як аргумент наводить таку статистику: більш як 40 відсотків гучних справ проти хабарників нині припадають пилом на полицях судів загальної юрисдикції.
Парламентарій є одним із співавторів законопроекту, схваленого Венеціанською комісією, як базового для створення антикорупційного суду. Відтак, зауважила вона, народні обранці очікують від Президента якнайшвидшого внесення відповідного законопроекту в парламент для його невідкладного ухвалення.
Сергій Лещенко акцентував увагу на виборчому законодавстві. Мовляв, зміна правил, за якими заходять люди в законодавчий орган влади, чітко прописана в передвиборній програмі глави держави, а також в Коаліційній угоді. Те, що парламент обирається за пропорційною системою, зазначено й у Конституції, наголосив народний депутат від «Блоку Петра Порошенка». Натомість, за його словами, в деяких регіонах уже просто нині йде нова виборча кампанія за старими правилами. Що ближче до виборів, то менший шанс на зміни в цій сфері, каже він і закликає суспільство посилити тиск на парламент, адже політики, які відчувають пульс вулиці, здатні час від часу йти проти своїх інтересів.
Так само гостро нині назріла необхідність обмеження недоторканності народних депутатів, вважають організатори заходу. На думку представника «Самопомочі» Єгора Соболєва, всі громадяни, які долучаться до акції, мають бути готовими до того, що на вулиці доведеться залишитися, можливо, не на одну ніч. Адже законотворці, за його словами, спробують прикритися необхідністю змінити правила фінансування системи охорони здоров’я. А для цього необхідно розглянути понад 800 правок. «До такого шахрайства треба бути готовими, — каже парламентарій. — Упевнений, що суспільство зможе протиставити цьому свою волю, мудрість та силу».
Акція триватиме не тільки під стінами парламенту, наголошують організатори. Усі охочі зможуть приєднатися 17 жовтня до мирного протесту в своїх містах під стінами обласних державних адміністрацій. У кожному регіоні є координатори заходу, телефони яких можна довідатися на сайті акції.

Надія СМІЯН.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua