Для того, щоб прикордонні території України змогли залучити кошти із Програм транскордонного співробітництва, в бюджеті на наступний рік потрібно закласти необхідну суму на співфінансування проектів. Ідеться про 300 000 мільйонів гривень, які державі згодом буде повернуто. Про це повідомила народний депутат, голова підкомітету з питань регіонального і транскордонного співробітництва між Україною та країнами ЄС Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Оксана Юринець (БПП).
Народна обраниця вже зареєструвала відповідні поправки до проекту Державного бюджету на 2018 рік. За її словами, програма транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства є вкрай важливим інструментом для розвитку прикордонних областей України. Так, упродовж 2010—2015 років у рамках трьох програм, а саме «Польща—Білорусь—Україна», «Угорщина—Словаччина—Румунія—Україна» та «Румунія—Молдова—Україна», організаціями з української сторони (Львівська, Волинська, Рівненська, Тернопільська, Закарпатська, Івано-Франківська, Чернівецька, Одеська та Вінницька області) було залучено майже 62 мільйони євро. На наступні роки (2014—2020) бюджети програм є ідентичними, а завдяки проектам у 2018—2020 роках планується залучити 60 мільйонів євро. Однак їх реалізація передбачає залучення власного внеску заявника (10—15 відсотків), а також 20 відсотків внеску від розміру гранту, які після затвердження звітів щодо реалізації проектів буде повернуто.
«Саме цих коштів у місцевих бюджетах бракує. А їх відсутність перешкоджає залученню значного фінансового ресурсу з європейських програм», — цитує слова  О. Юринець прес-служба «Солідарності».
Відтак парламентарій запропонувала Міністерству економічного розвитку та торгівлі України передбачити в Державному бюджеті на наступний рік видатки в сумі 300 000 мільйонів гривень. Кошти мали б піти на виконання окремої бюджетної програми (фінансування реалізації проектів транскордонного співробітництва) в рамках програм «Польща—Білорусь—Україна 2014—2020», «Угорщина—Словаччина–Румунія—Україна 2014—2020» та «Румунія–Молдова—Україна 2014—2020» на умовах їх повернення.