Учора президент Чеської Республіки Мілош Земан під час звернення до депутатів ПАРЄ заявив, що «Крим — це анексія, без сумніву», але «це завершена справа», яку слід владнати за допомогою виплат Україні. «На мою думку, буде якась компенсація для України — чи в фінансовій формі, чи нафтою і газом». Він заявив, що в разі незгоди України на компенсацію розпочнеться «європейська війна», і процитував екс-президента ФРН Йоахіма Гаука: «Якщо ми хочемо забрати Крим та повернути Україні, це означатиме європейську війну». На цій підставі Земан зробив висновок, що «війни» не уникнути також у разі збереження зусиль України для повернення Криму.

«Ми маємо уникнути європейської війни, і ви маєте це зрозуміти», — звернувся він до депутатів, інформує «Європейська правда».


«Жахливий у своєму цинізмі виступ президента Чехії Земана на сесії ПАРЄ, який активно промоутував Путіна, закликав негайно зняти санкції, бо вони не діють і б’ють по ЄС, а не РФ. А Україні він фактично порадив... домовлятися про фінансову чи нафтогазову компенсацію з РФ за вкрадений Крим», — так прокоментувала у Фейсбуці Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко виступ президента Чехії. «Україна не торгуватиме своїми громадянами, територією, суверенітетом, честю і гідністю. Це не продається. Сьогодні ми в Страсбурзі бачили антигавела... І так шкода було чеську делегацію, яка почувалася ніяково і незручно під цим потоком безпринципності і відсутності моралі. Але ще більше мене засмутили ті аплодисменти деяких європейців, які лунали в залі під час виступу Земана, заяви деяких парламентаріїв ПАРЄ про його прозорливість і мудрість. Свідчення, що в Європі є певна кількість політиків, для яких принципи мають ціновий еквівалент, — не новина. Це ще і ще раз доводить, як непросто дається нашим дипломатам і всім нам боротьба за санкції проти РФ, скільки охочих є їх зняти». Також Ірина Геращенко зауважила, що нинішня сесія ПАРЄ надзвичайно складна, оскільки «відбувається під знаком нашіптувань, вимог, шантажу, зомбування щодо необхідності повернення російської делегації».


«Залиште Земана, його не виправити. В театрі є режисери і є актори. Ті, хто запросив його до виступу, знали, що він скаже. З ними й треба боротися», — написав на своїй сторінці у Твіттері міністр закордонних справ України Павло Клімкін. 


«Цю сесію ПАРЄ конструювали під агітацію за повернення росіян. Режисери «рашен камбеку», які раніше трималися за лаштунками, виходять на світло, — написав у Фейсбуці постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба. — Земан не один з них. Він завжди був за Росію. Сьогодні він був просто артистом, якого вивели на авансцену, щоб створити правильну атмосферу і мобілізувати людей, які ще не визначилися щодо повернення росіян. Відповідь йому одна: Крим не продається. Але головні у цій грі не артисти, а режисери. Ми їх знаємо». На думку Дмитра Кулеби, нині «ситуація складна, як ніколи. Ставки піднято до максимуму».