Ірина ГЕРАЩЕНКО, Перший заступник Голови Верховної Ради (на своїй сторінці у Фейсбуці):

— Я шаную позицію колег, які критично ставляться до мінських домовленостей. Водночас упевнена: ті, хто намагається роз’яснити їх сутність (це не ідеальні умови, але потрібно чесно визнавати, що їх було прийнято в критичний для України час і вони допомогли зберегти країну), — так само повинні мати право голосу і шанс виступити в парламенті зі своєю позицією, без ору і бійки, без криків і шашок.
Мінські домовленості важкі і не ідеальні. Але саме до повного виконання Мінських угод прив’язані санкції проти РФ. Санкції триватимуть аж до повного звільнення українського кордону. Хіба може бути щось більш принципове, ніж відновлення нашого суверенітету і територіальної цілісності, нашого кордону? Ні! І коли герої-військові кажуть, що в нас немає шансу визволити території тільки військовим шляхом, а має бути синергія посилення армії і дипломатичного фронту, то до цього варто прислухатися.
Верховна Рада проголосувала два закони. Перший — короткий, — який пролонгує на рік можливість набрання чинності законом про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО. Він був проголосований в надважких умовах три роки тому, в ситуації прямого наступу РФ, коли метою ключовою було зупинити наступ і вбивство наших солдатів, яких в ті страшні дні гинуло по кілька десятків. Це була мета — зупинити вбивства. Треба боротися за кожне життя! За кожне. Ми не маємо права платити найдорожчу ціну життям наших громадян, тому так важливо посилити нашу дипломатичну позицію, щоб говорили не гармати, а дипломати. Це моя послідовна позиція і я її обстоюю. При цьому армія — святе, ми маємо її посилювати, відроджувати, модернізувати, шанувати, битися, щоб наші партнери дали нам зброю.
Закон про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО, як і амністія, не набрали чинності за ці роки, бо не було виконано ключовий пункт Мінських угод — безпековий і гуманітарний, не припинено обстріли, не звільнено заручників, не виведено російські війська і техніку. Тому всі норми того закону — мертві. Але виконання політичного блоку Мінських угод з боку України примушувало наших європейських партнерів тримати свої зобов’язання — санкції проти РФ.
Пролонгація закону не означає набрання ним чинності, бо це неможливо без виконання безпекового блоку. Але дала зброю нашим дипломатам — на переговори щодо санкцій і миротворців. У гібридній війні ми маємо грати в шахи, а не в «Чапаєва», продумувати на кілька кроків уперед, аби в кінці виставити шах і мат Кремлю.
...Дозволю собі повернутися до ганебних подій у Верховній Раді минулого тижня, коли критики мінських домовленостей і законопроектів стосовно Донбасу кричали на всі голоси, що це на руку Москві, що начебто Москва радіє прийнятим законам.
Я кілька разів звертала увагу, що не було ніякої радісної реакції Москви, навпаки, розчарування, що Київ не дав розігратися російському сценарію зняття санкцій нашими руками. А от сьогодні й розв’язка: речник Путіна заявив, що ані нормандський формат, ані США нічого не вирішать на Донбасі, й завів улюблену пісню про «прямі переговори з республіками». А де ж радість (про яку кричить опозиція) щодо ухвалених законів? Навпаки — знову тактика дискредитації нормандського і мінського тристороннього формату і пісня про «рєспублікі».
РФ не збирається виконувати безпековий блок угод. А без виведення російської зброї і техніки, без виконання РФ безпекового блоку ніякі закони про особливості місцевого самоврядування апріорі не можуть набрати чинності. Натомість увесь світ бачить відданість Києва мінському мирному процесу і цілковиту нєвмєняємость Москви.

* * *

У свою чергу представник Президента України у Верховній Раді Ірина ЛУЦЕНКО в інтерв’ю одному з телеканалів заявила: у законопроект про реінтеграцію окупованих територій буде внесено правки, зокрема щодо де-
окупації Криму. За її словами, йде серйозна робота з підготовки законопроекту про реінтеграцію Донбасу до другого читання.

«Уже враховано багато пропозицій і ще будуть, бо нині надходять пропозиції, які будуть враховуватися, — сказала І. Луценко. — Що вже враховано: передусім у цьому законі з’явиться, можливо, розділ чи стаття про те, що Україна так само буде здійснювати певні інструменти і буде проводити певні міжнародні заходи із визволення та деокупації Криму. Тому що одне з основних зауважень, яке звучало, зокрема від кримськотатарських представників, чому не звучить Крим. Буде звучати.
Наступне: наші мажоритарники, особливо ті, хто з Донбасу, хочуть запропонувати додаткові інструменти з мирного врегулювання і повернення Донбасу в Україну та інше».