Голова Верховної Ради Андрій Парубій взяв участь у презентації портфеля програм та напрямків діяльності Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Відкриваючи засідання, в якому взяли участь народні депутати та представники апарату Верховної Ради, глава парламенту висловив вдячність місії агентства Сполучених Штатів за ініціативу презентації. Він відзначив важливий вклад у розвиток демократії, який вже зроблено в рамках співпраці з цією організацією. Зокрема, у поліпшення роботи законодавчого органу влади.

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, директор офісу USAID в Україні Сюзан К. Фрітц.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Проекти підтримки Верховної Ради з боку США і Євросоюзу працюють уже два десятки років. Однак нині, коли український парламент проходить непрості етапи й випробування, вони набувають особливого значення, підкреслив А. Парубій. Він нагадав, що в період російської агресії нам випало одночасно втілювати в життя реформи фактично в усіх сферах суспільного життя — переформатовувати більшість напрямків розвитку української держави.


Процес непростий, особливо з огляду на зовнішні виклики. «Для нас вкрай важливо, проводячи будь-яку реформу, не помилитися, — підкреслив очільник законодавчого органу. — Адже завдання, які стоять перед нами, масштабні й потребують високих знань, професіоналізму і розуміння процесу. Щоб кожна з тих реформ, які запроваджує парламент, працювала для людей і робила їх життя кращим. Тому хочу подякувати за підтримку, консультацію і супроводження законопроектів, які приймаємо цієї осені».


Голова Верховної Ради нагадав, що на часі стоять освітня, судова, пенсійна і медична реформи. Усі вони — питання великої відповідальності. «Для мене було принципово, щоб кожен з цих документів розглядався детально, за повною процедурою з усім належним обговоренням, — сказав він. — Ще раз хочу подякувати експертам, які допомагали нам у формулюванні кінцевого варіанта цих законопроектів і ми змогли пройти всі правки». Андрій Парубій нагадав, що до проекту змін у сфері освіти надійшло майже дві тисячі правок, до судової реформи — майже п’ять тисяч і її розглядали ледь не три тижні. Ще дві тисячі правок зібрала пенсійна реформа, однак за кожною з них вдалося прийняти позитивні рішення. Глава парламенту нагадав, що ці документи мали своїх прихильників та противників серед народних депутатів, а в залі відбувалися «неймовірні, а часом навіть гарячі» дискусії. Все-таки, резюмував він, український парламент продемонстрував здатність приймати рішення.


Наступного тижня законотворці переходять до розгляду нововведень у сфері охорони здоров’я. «Ми розуміємо і знаємо, які ризики можуть виникати під час реалізації цієї реформи, — сказав А. Парубій. — Ми чуємо критиків, які кажуть, що неможливо прорахувати ризики і наперед передбачити, як воно запрацює, як позначиться на долі простих людей. Але я дуже сподіваюся, що ми зможемо пройти цей шлях і вийти на позитивне рішення». У цьому аспекті, за його словами, нині, як ніколи, важливі експертні поради та супровід.


Період, який проходить Верховна Рада, її очільник назвав важким, але водночас етапом «великих змін та сподівань». У цій історичній точці, за словами А. Парубія, парламентарії адаптовують наше життя до європейського законодавства, а українську державу виводять на новий рівень розвитку. «Очевидно, що ми не могли б пройти цей шлях без партнерів, — наголосив він. — Не тільки професійної експертної допомоги, а й психологічної підтримки. Вона має особливе й символічне значення. Для нас важливо знати, що поруч є друзі, надійні партнери, які йдуть з нами цим непростим шляхом».


Андрій Парубій запевнив представників місії USAID, що українці й надалі робитимуть все можливе, щоб співпраця з місією була більш тісною і подякував за той рівень порозуміння, який вже є.