З 2014 року відповідно до указу Президента 14 жовтня відзначається День захисника України, а 5 березня 2015 року Верховна Рада України оголосила цей день неробочим. Це було цілковито логічне рішення, адже й раніше для українців саме Покрова Пресвятої Богородиці асоціювалася із заступництвом та захистом від ворога, зокрема, свято Покрови дуже шанувалося козаками, а також Покрова вважається символічним днем створення Української повстанської армії. З початком останньої україно-російської війни це свято набуло нового змісту та стало справжнім Днем захисника України. Про те, що для них особисто та для України означає цей день, ми запитали в народних депутатів України.

 

Ірина ГЕРАЩЕНКО, Перший заступник Голови Верховної Ради України:

 


— Шановні військовослужбовці, українці і українки, які несуть службу у Збройних Силах України!


З глибокою повагою, щирою вдячністю та захопленням дякую Вам у цей великий день — День захисника України!


Понад три роки ми разом, на фронті і на дипломатичному фронті, боремося за нашу країну, за відновлення її територіальної цілісності, відстоюємо незалежність України.


Головний гарант безпеки і суверенітету України — це наша Армія, наші доблесні Збройні Сили.


Пишаюся і вклоняюся кожному з Вас. Мужність і сила, відвага і хоробрість, справж-ній патріотизм і відданість своїй країні — ось що вирізняє Вас з-поміж усіх громадян.


Дякую всім чоловікам-військовим і понад 23 тисячам українок, які також служать у Збройних Силах України.


Дякую вашим родинам, які підтримують вас.


Я щиро бажаю Вам козацького здоров’я, мирного неба і нашої спільної перемоги над ворогом.


Слава кожному з вас. І слава Україні!


Оксана СИРОЇД, заступник Голови Верховної Ради України:

 


— Принісши багато втрат і болю, війна дала також нам гордість за наших людей, і передовсім за наших воїнів. У День захисника України і як політик, і як громадянка дякую кожному воїну, який захищав і продовжує захищати державу і кожного з нас. Також молюся за кожного загиблого і пораненого. Я також хочу подякувати кожній матері за вихованого воїна і кожній дружині, яка його підтримала. Наше завдання як суспільства, як людей — завжди бути поруч із ветеранами, їхніми вдовами чи сиротами в їхніх потребах. Наше завдання як держави — захистити українського воїна, його безпеку і його гідність.


Світлана ЗАЛІЩУК, фракція Блоку Петра Порошенка:

 


— Цей день дуже символічний. Роль військового, солдата нині набуває особливого значення. Зрозуміло, що раніше було 23 лютого і це була якась данина пам’яті про Другу світову війну, взагалі війнам, які ми пережили, а також боротьбі з фашизмом. Але тепер ми будуємо нову Україну і розуміємо, що повага суспільства до армії і до правоохоронця набуває нового значення. А надто в умовах сучасної війни — і гарячої, і гібридної. Нині має відбутися становлення нашої ідентичності й нас як держави. Тому думки про те, хто такі наші солдати, що вони роблять на сході в цей день, дуже потрібні. Звісно, свято не має перетворитися на традиційні вірші чи промови, але це точно привід для дискусії в суспільстві, поширення інформації, розуміння того, як повинна формуватися сучасна армія і яка її роль. Деяким країнам пощастило — вони поступово відмовляються від оборонного бюджету й переходять до скорочення армії. Та сама Швеція. Але більшість країн після подій в Україні почали переосмислювати необхідність посилення війська. Хоча ХХІ століття і принесло абсолютно новий вимір розвитку людства — і технологічний, і гуманітарний, і комунікаційний, — воєнна галузь все-таки не втрачає своєї актуальності. Ми розуміємо, що є тоталітарний режим, є диктатури, які не гребують використанням цих інструментів для відновлення свого впливу.


Особисто я завжди вітала своїх дідусів із Днем захисника Вітчизни. Вони обидва в мене ветерани війни. Батько мого тата дійшов до Берліна, визволяв наших полонених і так зустрів мою бабусю. Ці дні я також відзначатиму.

Принаймні стовідсотково якийсь час відведу, щоб дискусією привернути увагу суспільства до цього свята.


Альона ШКРУМ, фракція «Батьківщини»:

 


— Українські солдати, воїни, наші захисники! Вітаю вас зі святом! На вас сьогодні лежить надважка вічна відповідальність — вберегти Україну від ворога, вберегти наше майбутнє і передати вже спокійну мирну країну нашим дітям. Ви з великою честю і мужністю виконуєте це завдання. Ви сьогодні — наша опора, наша гордість, наша надія; ви сьогодні — це мужність, честь та відвага цілої нації. Нас надихають ваша відданість, ваш героїзм, ваші сильні серця. У часи відчаю, коли іноді затухає на секунду сподівання на зміни та перемогу, ви нагадуєте нам знов і знов, хто ми є як нація і що таке справжня любов та справжня відданість Батьківщині.


Ми всією країною перед вами в боргу. Наш борг кожного дня зростає і, мабуть, ми ніколи не зможемо його погасити. Бо кожного дня зростає кількість вас, тих, хто захищає нашу країну, та тих, хто кладе життя за наші мирні домівки і небо над головою.


Ми будемо працювати не покладаючи рук і не здаючись для того, щоб віддячити вам, щоб зробити кращою цю країну, яку ви бороните кожного дня, а людей цієї країни — щасливішими.


А сьогодні ми всі низько схиляємо наші голови в пам’яті за загиблими героями. І молимося за живих. Хай вас береже Бог! Зі святом!


Юрій МІРОШНИЧЕНКО, фракція Опозиційного блоку:

 


— Від щирого серця вітаю українців з Днем захисника України та святом Покрови Пре-святої Богородиці. Величним цей день завжди був для українського козацтва: наші славетні захисники неабияк вірили в силу святої Покрови та чудодійне заступництво Пресвятої Богородиці, особливо під час боротьби за незалежність нашого народу.


Сьогодні всі ми дякуємо нашим могутнім предкам та звеличуємо вже новітніх захисників нашої Батьківщини: тих, хто захищає нашу країну, хто стояв на сторожі впродовж багатьох років, та тих, хто віддав своє життя в ім’я України.


Ми всі дякуємо вам, шановні захисники, за ваш героїзм та нашу безпеку. Бажаю кожному з вас козацького духу, незламної віри та безмежного здоров’я. Миру вам, злагоди та Божої благодаті.


Тетяна РИЧКОВА, фракція Блоку Петра Порошенка:

 


— Подорожуючи шляхами АТО в Донецькій області, зустрічаючись із нашими сучасними лицарями, захисниками України, єдине, що найбільше мені хочеться їм побажати — щоб швидше настав мир.


Шановні мої бойові побратими, ми дуже чекаємо на вас у наших затишних мирних домівках. Повертайтеся до нас якогомога швидше живими та здоровими!? Поки ви бороните нашу країну, в холод і спеку, під ворожими обстрілами в окопах на передовій, я, вже як народний депутат України, міцно тримаю оборону, захищаючи ваші інтереси у Верховній Раді України.


Знаю, ми все зможемо, у нас усе буде добре, бо ми всі разом — українці.


Божого благословення вам, наші козаки. Слава Україні!


Наталія КАЦЕР-БУЧКОВСЬКА, фракція «Народного фронту»:

 


— Дорогі наші чоловіки! Сердечно вітаю вас із Днем захисника України — святом, яке увібрало в себе багаті і славні ратні традиції, уособлює мужність і героїзм оборонців та визволителів рідної землі на всіх етапах її історії.

Це свято символізує шану і любов українців до тих, хто сьогодні стоїть на варті незалежності нашої країни. Бажаю всім вам духовної та фізичної сили, міцного здоров’я, допомоги та захисту в боротьбі за волю, соборність, незалежність та відбудову Української держави!


Олександр БРИГИНЕЦЬ, фракція Блоку Петра Порошенка:

 


— 14 жовтня — найбільш символічний день у святковому календарі України. Президент Порошенко не просто ввів новий вихідний в українському календарі, а й вибрав для цього день, який уже давно був обраний більшістю українців, але попередні президенти цього просто не помічали. Покрова — як особливо шановане християнське свято серед українців, як день традиційного вшановування козаків, як день, коли була створена Українська повстанська армія — здобула офіційний і давно заслужений статус — вона стала ще й Днем захисника України. І цей день став вкрай важливим моментом розриву емоційного зв’язку з радянським минулим, символом декомунізації. Зрештою в Україні на зміну підфарбованій пострадянській армії, що продовжувала жити за принципами 23 лютого, саме в 2014 році, коли Петро Порошенко легалізував у святковому календарі цей важливий день, виникли по-справжньому українські Збройні Сили. Я не вживаю слово «створені» і не випадково використав слово «виникли». Вони справді виникли, з’явилися як диво з людської сили, любові до України і ненависті до ворога, коли всі і кожен — від рядового запасу до Головнокомандувача — злились в єдиний кулак, що зупинив ворога, котрий був упевнений, що пройде Україною, не розчохлюючи зброї, адже небезпідставно вважав, що в України армії немає. Покрова покрила своєю благодаттю Україну, подарувала нам усім нове розуміння того, що кожен із нас має робити, коли країна в небезпеці. Сотні тисяч українських вояків пройшли через війну зі споконвічним українським ворогом — Росією. Крути чи Конотоп, які були колись поодинокими символами боротьби з поневолювачами зі сходу, поповнилися безліччю блискучих операцій і рейдів ЗСУ, в календарі наших важливих свят тепер є й такі, як день визволення Маріуполя, Слов’янська, Краматорська, Бахмута, Лисичанська, Сєверодонецька та інших українських міст. Вірю, що й Донецьк, Луганськ, Севастополь і Сімферополь теж будуть українськими завдяки не лише дипломатичним зусиллям, не лише економічному тиску на Кремль з боку світового співтовариства, а й завдяки нашій армії і Покрові, яка береже Україну!


Юрій ЛЕВЧЕНКО, ВО «Свобода»:

 


— Дуже важливо, що нарешті ми святкуємо День захисника України на Покрову — саме в той день, який століттями органічно пов’язаний із захистом України, з козаччиною, з Українською повстанською армією, а не з якимось вигаданим радянською системою міфом.


Так само дуже важливо, що нарешті в нашій державі цей день наповнено реальним змістом, а не порожнім формалізмом. Бо, відзначаючи це свято саме на Покрову, держава Україна, за яку боролися бійці Української повстанської армії, хоч поки що й опосередковано, але визнала їхні заслуги перед Україною. Тому я переконаний, що День захисника України — це одне з найголовніших наших свят, та закликаю всіх українців брати 14 жовтня участь в урочистих маршах і вшановувати тих, хто боровся та віддавав життя за свободу і незалежність нашої держави.