Сумський міськвиконком вирішив унормувати централізоване опалення багатоквартирних будинків, не обладнаних лічильниками тепла. Згідно з проектом рішення, опублікованим на сайті міськради, на обігрів квадратного метра житла у таких будинках протягом року має витрачатися 0,172 гігакалорії теплової енергії. У преамбулі документу зазначається, що його розробили на виконання закону та розпорядження НКРЕКП.

 

Таким чином, на стандартну трикімнатну квартиру площею 60 квадратних метрів має йти протягом року 10,3 гігакалорії. Опалювальний період триватиме 6 місяців – отже, щомісяця «списуватимуть» у середньому 1,7 гігакалорії на квартиру. Минулого опалювального сезону у підприємства «Сумитеплоенерго», яке централізовано обігріває 70% Сум, одна гігакалорія коштувала 1300 грн. Це означає: якщо ціна тепла не підвищиться, опалення стандартної 3-кімнатної квартири коштуватиме в Сумах 2 200 грн. Але товариство з обмеженою відповідальністю «Сумитеплоенерго» заявляло про наміри підвищити вартість тепла на 18 – 20 відсотків, і якщо новий тариф працюватиме, у необладнаній лічильником тепла багатоповерхівці за обігрів 3-кімнатної квартири щомісяця доведеться віддавати 2 600 грн.

 

Нинішньої осені опалювальний сезон в Сумах дещо затягується – тепло однозначно подадуть пізніше традиційної дати 15 жовтня. Однак містяни не ремствують, бо розуміють: чим пізніше стануть гарячими батареї, тим менше грошей доведеться віддавати теплопостачальникам.

 

Володимир ЧЕРНОВ.

 

Сумська область.

 

Голос України