Ключовими темами нинішнього пленарного тижня в парламенті стануть медична реформа (законопроект № 6321) та розгляд проекту Державного бюджету України на 2018 рік у першому читанні. До урядового законопроекту про медичну реформу подано майже 900 поправок. Розглядатимуть медичну реформу в сесійній залі за повною процедурою. Після погоджувальної ради відбулася нарада депутатів за участю в. о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун для узгодження суперечливих норм законопроекту.

Юлія Тимошенко, Олег Березюк, Максим Бурбак, Сергій Березенко.

Зранку під стінами парламенту зібралися тисячі мітингувальників, а весь урядовий квартал патрулювали працівники МВС та Нацгвардії. Голова Верховної Ради України Андрій Парубій на початку погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів прокоментував три ключові вимоги мітингувальників — зняття недоторканності, створення антикорупційного суду та запровадження нової виборчої системи.
Глава парламенту нагадав, що у парламенті був зареєстрований законопроект про зміни до Конституції щодо зняття недоторканності народних депутатів і суддів, але після того, як Верховна Рада зняла недоторканність із суддів цей законопроект втратив свою актуальність. На сьогодні в парламенті зареєстровано президентський та депутатський законопроекти про скасування недоторканності народних депутатів. Андрій Парубій доручив Комітету з питань правосуддя терміново розглянути ці законопроекти, запевнивши, що тільки-но буде висновок комітету, їх може бути розглянуто в сесійній залі й прийнято рішення.
Що стосується Антикорупційного суду, то глава парламенту поінформував, що направив два законопроекти на висновок Венеціанської комісії, яка запропонувала відкликати обидва депутатські законопроекти і рекомендує внести законопроект Президентові. «І по першому, і по другому питанні сьогодні немає юридичних підстав для їх розгляду», — наголосив Андрій Парубій.
Щодо недоторканності позиція Голови Верховної Ради незмінна: «Недоторканність має бути знята. У такому вигляді, як вона сьогодні існує, вона не має права на існування». Глава парламенту нагадав, що він є автором виборчого кодексу із виборчою системою за відкритими партійними списками. «Найоптимальніша система виборів — це виборча система за відкритими партійними списками», — наголосив А. Парубій.
Медична реформа — це реальний шанс змінити систему охорони здоров’я, наголосив заступник голови фракції Блоку Петра Порошенка Сергій Березенко. «Ми прийняли освітню, судову, пенсійну реформи, затвердили міжнародні стандарти фінансової звітності та електронних довірчих послуг, навели лад щодо державної політики в сфері кібербезпеки, проте маємо прийняти ряд важливих законопроектів — зокрема, законопроект щодо особливостей космічної діяльності у 2017 році, законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності технологічних парків, — зауважив парламентарій. — Безумовно, важливими є і закони щодо недоторканності та антикорупційного суду, зміни до системи виборів. Але найбільше сьогодні хвилюють наших співвітчизників зміни в сфері охорони здоров’я, а відтак запровадження медичної реформи».
С. Березенко нагадав, що кожен народний депутат на виборах обіцяв покращити добробут бюджетників, зокрема, медиків. «Головне гасло медичної реформи — гроші йдуть за пацієнтом, — сказав депутат. — Реалізація цієї реформи дасть можливість лікарям отримувати з Державного бюджету достойну зарплату, а пацієнтам — якісні медичні послуги». С. Березенко закликав одночасно із медичною реформою ухвалити і президентський законопроект № 7117 про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості, який передбачає додаткове фінансування системи охорони здоров’я на селі. Для цього в бюджеті-2017 вже закладено 4 млрд. грн. і плюс 1 млрд. грн. — на наступний рік.
Лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак повідомив, що у жовтні понад 10 мільйонів пенсіонерів почали отримувати підвищені пенсії. «Той факт, що пенсії в Україні підвищили більше ніж за два роки до виборів, яскраво свідчить про те, що діяльність коаліції спрямована на покращення добробуту громадян, а не отримання політичних дивідендів», — сказав політик.
За його словами, ухвалення пенсійної реформи — це спільна робота парламентської коаліції разом з урядом Гройсмана. «Майже через тиждень після прийняття реформи люди почали отримувати нові пенсії. Це свідчить про те, що реформа була підготовлена, продумана і мала відповідне обґрунтування», — зазначив Максим Бурбак. За його словами, підвищення пенсій відбулося диференційовано. «Хтось отримав більше на 20 відсотків, хтось на 30 чи 50 відсотків, а люди складних професій, пов’язаних з ризиками і складними умовами праці — ще більше», — сказав він.
Співголова фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко заявив, що медична реформа і проект бюджету на 2018 рік не готові до розгляду в парламенті у тому вигляді, в якому їх подав уряд. «Обидва законопроекти є шкідливими для громадян, — сказав він. — Медична реформа — це закріплення на законодавчому рівні платної медицини в порушення статті 49 Конституції, без створення страхової медицини». На думку політика, створення Національної служби здоров’я є корупційним і порушує принципи децентралізації. Фракція запропонувала проіндексувати зарплати та пенсії на рівень інфляції, зменшити тарифи удвічі, що дасть змогу вивільнити 28 млрд. грн. коштів, закладених на субсидії, скоротити фінансування силового блоку на 40 відсотків.
Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко запевнив, що його команда підтримує вимоги українців про скасування депутатської недоторканності та нового виборчого закону. «Відкриті списки, а не закриті партійні списки, коли чемодани грошей носять лідерам партій, щоб отримати місце у списку», — сказав Ляшко. Водночас радикали вимагають ухвалити закон про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради та процедуру імпічменту Президента України. «Реальна боротьба за людей — це голосування за підвищення зарплат і пенсій, за підвищення добробуту українців, щоб в українців була зарплата і пенсія, а не «свинячі бої», — наголосив Олег Ляшко. Політик також висловився проти кредитів МВФ і за розвиток вітчизняної економіки, створення нових робочих місць, залучення інвестицій.
Віктор Бондар (ДГ «Відродження») розкритикував медичну реформу. «Голосувати за цю псевдореформу — це катастрофа для українців», — вважає політик. За його словами, запровадження госпітальних округів себе не виправдало, немає логіки у відбудові ФАПів, бо кошти витрачатимуться на будівництво, а не на лікування, у медичній реформі не закладено системи медичного страхування. «Запроваджувати платні послуги, не даючи відповіді, як люди оплачуватимуть їх, не можна», — сказав В. Бондар.
Ярослав Москаленко (ДГ «Воля народу») висловив думку, що залишати медичну галузь у її нинішньому стані неможливо, але медична реформа потребує зваженого підходу. «Запропонована система — це зважений підхід, така система зараз існує в Британії», — сказав він. Водночас парламентарій вважає неправильним те, що у проекті Держбюджету-2018 фінансування медичних закладів зменшується на 30 відсотків (13 мільярдів гривень) порівняно з нинішнім. На його погляд, навпаки, щоб проводити такі реформи, потрібно виділяти більше коштів.
Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк привернув увагу до несправедливого, як на його погляд, перерахунку пенсій. Парламентарій навів факти, про які дізнався під час спілкування з виборцями: у Миколаївській області одна жінка, що має 44 років трудового стажу, отримала надбавку до пенсії в 144 і відтак її пенсія — трохи менше півтори тисячі гривень. Інша жінка на Одещині з 35 роками трудового стажу — плюс 89 гривень до пенсії. Тоді як бухгалтери із пенсією в чотири тисячі гривень отримали надбавки в понад дві тисячі.
Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко навела дані соцопитувань, за якими понад 80 відсотків людей вважають, що країна рухається в неправильному напрямку. За словами політика, вимоги людей під стінами парламенту є цілком справедливими.
Група народних депутатів із фракцій «Батьківщина», «Самопоміч» та позафракційні (Сергій Лещенко, Мустафа Найєм, Вадим Івченко, Юрій Дерев’янко, Юрій Левченко та ін.) оточили Голову Верховної Ради, вимагаючи надати слово від імені мітингувальників. Головуючий надав змогу виступити Мустафі Найєму. «Ми три роки чекаємо, вимагаємо не політичних пільг чи привілеїв, а виконати свої обіцянки — ухвалити закони про зняття депутатської недоторканності, створення антикорупційного суду та запровадження нової виборчої системи», — сказав парламентарій, звернувшись до Голови Верховної Ради з проханням уже у вівторок поставити ці законопроекти на голосування.
Андрій Парубій звернувся до голів фракцій із запитанням, яке питання треба розглядати першочергово: медичну реформу чи політичні законопроекти, які вимагають під парламентом мітингувальники. Фракції БПП, «Народного фронту», ДГ «Воля народу» висловилися за незмінний порядок денний, розпочати з розгляду медичної реформи, фракції «Самопоміч», «Батьківщина», Радикальної партії Олега Ляшка — за розгляд спочатку політичних вимог. Голова Верховної Ради Андрій Парубій поінформував: якщо у середу профільний комітет розгляне законопроект щодо скасування депутатської недоторканності, його парламент може розглянути вже у четвер. А щодо нового виборчого закону будуть проведені додаткові консультації.
Група депутатів почали вимагати лідерів фракцій вийти на вулицю до людей і скандували: «Виходьте до людей!». Оскільки надалі продовжувати виступи не було змоги, Голова Верховної Ради зупинив засідання погоджувальної ради.

Юліана ШЕВЧУК.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua

 

ДОСЛІВНО

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ:
— Силових сценаріїв у Верховній Раді не буде, я цього не допущу. І будь-які спроби дестабілізувати ситуацію буде зупинено.