Володимир ЛИТВИН, група «Воля народу»:
— Є відома істина — завдання держави полягає не у тому, щоб створити рай на землі, а у тому, щоб не перетворити життя на пекло. Є всі підстави стверджувати, що українська влада домоглася виконання другої частини цієї сентенції. Під час погоджувальної ради я сподівався, що депутати, які працювали в округах, розкажуть про те, що болить людям. Але переконався: це був ярмарок лицемірства. Говорили, щоб сподобатися, про те, що відповідає тренду… Під час зустрічі в далекому селі літня вироблена жінка сказала: «Чому вони постійно говорять. Невже вони думають, що ми не розуміємо, що за цими словами. Вони говорять про те, чого не відбувається в житті. Невже вони не розуміють, що люди від реформ вимирають…».
Олег ЛЯШКО, фракція «Радикальна партія»:
— Минулого тижня ми презентували законопроект: «Купуй – українське, плати – українцям». Під цим законопроектом підписалося понад 40 народних депутатів. Але мушу констатувати: станом на цю хвилину законопроект досі не зареєстрований, бо вигадують різні причини, щоб цього не сталося.
Минулого тижня лунало повідомлення, що Польща відмовилася від кредиту в 10 млрд. доларів США, які мала взяти у МВФ. А ми, як наркомани за голкою, бігаємо за кредитами. Ціла делегація поїхала до МВФ, і що ми чуємо: фонд домовляється про ціну на газ, про ринок землі, обговорюють питання пенсійного віку. Це не питання МВФ, це наші питання! Треба говорити про зниження процентних ставок за кредитами, зниження податків, стимулювання відновлення власної економіки, про створення робочих місць для українців, про продаж не сировини, а готової продукції… Якщо ми не змінимо політику, то ніколи не зліземо з цієї голки кредитів.
Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:
— Наша політична сила всіляко підтримує зняття недоторканності з народних депутатів і суддів. Ми підтримуємо вибори за відкритими списками і виступаємо за якісне антикорупційне судочинство… Ми вітаємо, що Президент вніс до парламенту новий законопроект про зняття недоторканності з народних депутатів, але він має пройти повну процедуру відповідно до Регламенту. Тому, підтримую ініціативу глави парламенту, доручити профільному комітету якнайшвидше розглянути законопроект, щоб винести його у зал. Венеціанська комісія розкритикувала обидва законопроекти про антикорупційний суд. Нагадаю, «Народний фронт» неодноразово пропонував створити робочу групу і напрацювати новий якісний законопроект, який врегулює систему антикорупційного судочинства в Україні… У будь-якому разі, зміни до законодавства мають бути якісними. Тому «Народний фронт» пропонує розглянути медичну реформу, яку очікують мільйони українців, а потім перейти до зміни виборчого законодавства.
Олександр ВІЛКУЛ, фракція «Опозиційний блок»
— Тисячі людей оточили парламент, і це ті люди, які привели вас до влади три роки тому. Замість того щоб розпустити цей парламент, Верховна Рада продукує так звані реформи, які тільки погіршують життя людей. Так, влада внесла проект бюджету поліцейської держави з бідними людьми та стагнаційною економікою. У порівнянні з 2017 роком пропонується вдвічі збільшити видатки на поліцію та прокуратуру. На Кабмін — на 70%... Водночас мінімальна пенсія та зарплата збільшуються трохи більше, ніж на 50%. Тобто влада компенсує інфляцію лише собі і за рахунок людей…
Єгор СОБОЛЄВ, фракція «Самопоміч»:
— У нас прохання і порада до всіх у цій залі. Вийдіть до людей і поговоріть із ними. Це — насправді найкращі люди країни. Ті, хто робив Євромайдан, ті, хто захищає нашу Незалежність, ті, хто є справжніми громадянами в найбільшому значенні цього слова. Вони прийшли з добрими намірами – допомогти парламенту прийняти рішення в інтересах країни. Не можна їм казати: «Приходьте післязавтра». Це шлях в нікуди. Так добрі наміри перетворюються на протести та зіткнення. У наших силах зробити все, щоб цього не сталося в рамках Регламенту. Якщо Президент внесе сьогодні в парламент закон про антикорупційний суд, я попрошу відкликати наш законопроект. Також ми готові шукати згоди з інших рішень. Маємо єдиний вихід – запросити людей сюди або вийти поспілкуватися з учасниками мітингу і знайти рішення, які поведуть країну цивілізованим шляхом.
Сергій БЕРЕЗЕНКО, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— Хочу сказати про реформу, яку парламент нині ще не прийняв. Ми проголосували за багато важливих законів цієї осені, але всі присутні в залі йшли на вибори з однаковими обіцянками – покращити добробут людей, які підпадають під бюджетну сферу, зокрема працівників галузі здоров’я. Хочу запитати: що ми зробили для них за весь цей час? Галузь охорони здоров’я вимагає негайних змін. І законопроект №6327, який ми всі або більшість у цьому залі підтримуємо, — це реальний шанс змінити систему. Вже давно немає сенсу платити за ліжко-місця. За цим показником ми посідаємо четверте місце в світі, а за рівнем скорочення життя наша країна є лідером континенту. Із дев’яти померлих в нашій країні сімох забирають із життя серцево-судинні недуги. Це в ХХІ столітті! Ми повинні дати нову якість оплати, і вона має бути прозорою та ефективною.
Юлія ТИМОШЕНКО, фракція «Батьківщина»:
— Ми всі потрапили в цю залу виключно за рахунок довіри людей.. Але громадяни нині зайві в країні. Тисячі стоять під стінами парламенту з чіткими вимогами. Люди вимагають припинити хабарництво, створивши незалежний від Президента антикорупційний суд. Це означає, що переглянуть тарифи на електроенергію, призначені за принципом Роттердам плюс. Також незалежно переглянуть ціни на газ. Антикорупційний суд зможе переглянути ще багато інших речей, які захистять бюджетний ресурс від відмивання через корупційні схеми в офшорних зонах. Люди на вулиці вимагають також зняття депутатської недоторканності. Для цього потрібно п’ять хвилин у сесійній залі. Виборче законодавство – це третя вимога вулиці. Людям набридло, що кожен раз після революції до влади приходить мафія. Поставте ці питання на голосування!