Брифінги
 
Закон про «амністію» активістів Євромайдану, який було прийнято Верховною Радою, спрацював і для однієї, і для іншої сторони. Про це заявив на брифінгу після погоджувальної ради Голова Верховної Ради Володимир Рибак (на знімку). Він відзначив, що всіх активістів, котрі перебували за гратами, нині відпустили. А на перемовинах Генпрокурора та опозиції домовилися, що за місяць усі кримінальні справи мають бути закриті. «Мітингувальники звільнили приміщення адміністративних будівель, і вони працюють, КМДА звільнена, Грушевського відрита — це те, що було в законі», — сказав Володимир Рибак. До того ж він додав, що намагання опозиції зменшити термін закриття кримінальних справ має вирішуватися на перемовинах опозиції з Генпрокурором.
Глава парламенту підтвердив, що нині жодного документа щодо конституційних змін у парламенті не зареєстровано. Водночас він запевнив, що всі проекти постанов, які буде внесено народними депутатами, буде зареєстровано відповідно до Регламенту і направлено до профільних парламентських комітетів.
Володимир Рибак пояснив, що в Регламенті Верховної Ради немає такого поняття, як «конституційний акт» і за висновком парламентських юристів не можна зареєструвати документ під такою назвою. Адже Верховна Рада приймає закони і постанови, а не політичні акти.
Голова Верховної Ради зауважив, що на сьогодні у парламенті немає порозуміння щодо конституційних змін як між опозицією і більшістю, так і всередині самої опозиції. Він запевнив, що винесе на розгляд сесійної зали всі постанови, які буде зареєстровано, однак при цьому відзначив, що має бути досягнуто порозуміння між усіма фракціями і проголосувати має увесь склад парламенту. Задля знаходження порозуміння з питання конституційних змін Голова Верховної Ради продовжуватиме збирати наради лідерів фракцій. «І ми повинні знайти порозуміння», — підкреслив Володимир Рибак.
Коментуючи формування нового уряду та призначення нового Прем’єр-міністра України, глава парламенту наголосив, що питання формування уряду згідно з Конституцією належить Президенту. Саме глава держави подає до Верховної Ради кандидатуру прем’єра, і парламент розглядає це подання, дає чи не дає згоду на призначення, а потім Президент формує персональний склад уряду.
Володимир Рибак розповів, що цього тижня зустрічатиметься з Президентом щодо формування нового уряду, а минулого тижня мав розмову з В. Януковичем на цю тему. «Я думаю, що подання до Верховної Ради буде цього тижня, щоб Верховна Рада розглянула це питання», — сказав глава парламенту. Конкретні прізвища кандидатур на посаду прем’єра, за словами Володимира Рибака, у розмові з Президентом він не обговорював. «Оскільки кандидатуру прем’єра вносить до парламенту Президент, то саме він має проводити консультації з депутатськими фракціями», — додав він. Глава парламенту лише повідомив, що розглядалися різні пропозиції — і прем’єр від опозиції, і від Партії регіонів, і не від Партії регіонів. «На днях це питання буде вирішено», — вважає керівник парламенту.
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.