СУМИ:

Попри старт опалювального сезону, сумчани й досі не знають, скільки доведеться платити за тепло. Підприємство «Сумитеплоенерго», котре постачає калорії до 70 відсотків сумських багатоповерхівок, уже давно заявило про наміри підвищити опалювальний тариф на 20 відсотків. Однак 13 жовтня Зарічний суд міста Суми виніс ухвалу, якою теплопостачальникам заборонили ініціювати та підтримувати на засіданні НКРЕКП розгляд цього питання.


Судове рішення було ухвалено за позовом відомого сумського активіста Олександра Соколова, котрий уже давно «воює» проти підвищення тарифів. Аби «протягти» подорожчання своїх послуг, «Сумитеплоенерго» кілька разів намагалося провести громадські слухання. Та на них не могла потрапити навіть половина охочих, бо теплоенергетики, на переконання активістів, навмисно винаймали для таких заходів дуже малі приміщення. Та ще й заповнювали їх своїми працівниками, щоб більше не міг ніхто поміститись. Мали місце й інші порушення процедури, які, на думку активістів, унеможливили підписання відповідних протоколів.


Попри ці обставини і рішення суду, 13 жовтня у Києві відбулося засідання НКРЕКП, на якому розглянули подання ТОВ «Сумитеплоенерго» щодо підвищення тарифів. Міський голова Сум Олександр Лисенко делегував до столиці свого заступника Олександра Журбу. Коли керівник комісії — державного регулятора Дмитро Вовк запитав, чи підтримує місцева влада Сум позицію теплопостачальника, О. Журба відповів ствердно. Розрахунки «Сумитеплоенерго» обґрунтовані, а громадські слухання щодо нових тарифів в обласному центрі відбулися.


Коли новина про це дісталася Сум, соціальні мережі вибухнули нещадними коментарями. Міським керманичам нагадали і про передвиборні обіцянки захищати інтереси територіальної громади, і про формально проведені громадські слухання, на яких позиція громадськості не мала жодного значення, і про інвестиційні програми, невиконані «Сумитеплоенерго». Фактично вийшло так, що міська влада з невідомих причин підтримала приватне підприємство, котре орендує майно територіальної громади і дуже мало вкладає у його збереження. Адже обласна прокуратура дійшла висновку, що зайві витрати було закладено ще у минулорічні тарифи на тепло та гарячу воду. Йдеться про десятки мільйонів гривень, взятих зі споживачів нібито на виконання інвестиційних програм. Насправді майже нічого не було зроблено, тому ці гроші могли б людям повернути, знизивши тарифи на опалення та підігрів води. Про яке підвищення можна взагалі говорити?


Нині проект рішення про нові сумські тарифи оприлюднено на сайті НКРЕКП. Якийсь час до нього ще можна вносити зміни, але, якщо цього не зроблять, доведеться платити по-новому. Опалення стандартної трикімнатної квартири площею 60 квадратних метрів орієнтовно коштуватиме в Сумах 2600 гривень на місяць.


Відомий сумський правник Дмитро Лук’янець каже, що формально НКРЕКП не порушила ухвалу Зарічного суду Сум, бо рішення про заборону розглядати тарифи адресувалось не Нацкомісії, а «Сумитеплоенерго». А теплопостачальне підприємство звернулося до регулятора із клопотанням підвищити тарифи ще до того, як суд заборонив йому це робити. Тож, схоже, добре натреновані на юридичних татамі функціонери знову покладуть на лопатки довірливих земляків.