Народний депутат України Борислав Розенблат (на знімку) пропонує налагодити в Житомирі випуск безпілотників для української армії та цивільних потреб.
Уперше з начальником Військового інституту імені Сергія Корольова генерал-майором Юрієм Даником він говорив про це на аеродромі в Озерному, під Житомиром, коли Президент України передавав військову техніку. Потім у місто приїхав секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник, в інституті відбулася робоча зустріч.
— Ми розробили спільну концепцію і готуємо проект постанови для РНБО про створення в Житомирі такого науково-виробничого центру. Розробкою цих апаратів займуться кращі спеціалісти інституту. Виробництво плануємо запускати на базі житомирських підприємств. А випробовувати безпілотники будуть житомирські військові на місцевих полігонах, в тому числі й десантники 95-ї окремої аеромобільної бригади. Вони користуватимуться цим обладнанням, тож кому, як не їм, його тестувати, — зазначає Борислав Розенблат.
За словами народного депутата, про запуск виробництва безпілотників для армії в Житомирі  замислився ще в період підготовки до виборів, коли відвідав підприємства. Під час зустрічей у колективах він зрозумів, що є великий потенціал, який не використовується.
— Я мав дуже цікаву розмову з моїм закордонним другом одразу після початку військового протистояння на сході. Він був щиро здивований, чому ми не використовуємо безпілотники, сучасні системи електронної розвідки. А ми були не готові до війни. У нас і досі нічого свого немає. Безпілотники нині виробляються по гаражах, але це ж не порівняти з виробництвом у промислових масштабах. Саме тому я вирішив зайнятися цим питанням, — розповів Борислав Розенблат.
Народний депутат переконаний: якщо вдасться отримати підтримку від РНБО, Кабміну і Президента, виробництво стартує вже цього року.
 
Житомир.