Як відновити стабільний розвиток України, навколо чого має об’єднатися суспільство, яка політика влади сприятиме утвердженню іміджу країни в світі як суверенної держави і надійного партнера і що є запорукою притоку інвестицій — розповів Президент України Віктор Янукович в інтерв’ю журналісту Віталію Коротичу.

Політична криза. Президент України Віктор Янукович виступає за мирне врегулювання політичної кризи і наголошує, що жодна сторона не повинна порушувати закон. «Я не хочу, щоб будь-які рішення приймались радикальним шляхом, і не хочу воювати. Я хочу зберегти державу», — сказав Віктор Янукович.

Він наголосив, що прагне відновити стабільний розвиток країни. «Це моя мета. І все, що сьогодні ми робимо, ми робимо заради того, щоб в країні встановився мир», — підкреслив глава держави. Він переконаний, що перемир’я у політичній кризі — це перший крок до примирення, а метою є встановлення миру в державі.

«Межа для всіх повинна бути. Ніхто не повинен порушувати цю межу. А межа — це Закон», — резюмував Президент.

Наслідком боротьби за владу між політичними силами не повинні бути людські життя, наголосив Віктор Янукович і додав, що будь-який конфлікт можна врегулювати мирним шляхом.

А масові протести в країні, наголосив Президент, спричинила відсутність громадського обговорення наслідків підписання Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом. «Суспільство не було проінформоване своєчасно. Не вистачало цієї роботи. Останнім часом ця мрія, цей романтизм, більшою мірою емоції і мрії людей призвели до цього протесту», — сказав глава держави.

Надійний партнер для інвесторів. Стабільна внутрішньополітична ситуація в країні, створення сприятливих умов для роботи бізнесу є запорукою притоку інвестиційних ресурсів до держави, переконаний Президент України. «Дуже важливо, щоб наша держава виглядала як надійний партнер для інвесторів, які згодні, і в них є мотивації йти в нашу країну, вкладати кошти», — сказав глава держави, зауваживши, що ці кошти стають основою для впровадження бага-тьох модернізаційних проектів у різних сферах життєдіяльності нашої держави, її оновлення.

Він зазначив, що нині в країні продовжується реформування різних галузей із застосуванням більш виважених підходів. «Ми вже пішли шляхом пілотних проектів. Спочатку ми в пілотних регіонах дивимось, як працює та чи інша реформа, а потім ми її розповсюджуємо на всю країну», — сказав Президент.

Федералізація. Коментуючи зауваження про те, що в українському суспільстві лунають заклики до федералізації держави, Віктор Янукович сказав: «Ця ідея давно блукає політичними коридорами, і в суспільстві йде дискусія». Однак нині, за словами гаранта Конституції, це не на часі.

Як приклад успішної моделі федеративного державного устрою Президент навів Німеччину. За словами Віктора Януковича, німці отримали реальний, дієвий механізм справедливого розподілу державних коштів. Однак у нас це питання потребує вивчення.

Амністія. Метою оголошення амністії стосовно людей, затриманих під час масових акцій в Україні, є встановлення миру в державі, сказав Президент України. «Я не хочу, щоб це продовжувалося. Врешті-решт, сьогодні про що люди найбільше думають? Встановити мир, і друге — розпочати нормальне життя», — наголосив Президент.

Він зазначив, що судова система, органи прокуратури, правоохоронні та слідчі органи працюють над тим, щоб виконувати Закон України «Про амністію». Також глава держави підкреслив, що метою закону є досягнення миру в Україні.

«Йде звільнення людей. Я звертався через різні свої можливості і до мітингувальників, і, безумовно, до правоохоронної системи з тим, щоб якомога скоріше ми відкрили шлях до реалізації цього закону. Як це буде реалізовано, ми побачимо найближчими днями. Але в мене є переконання, що переможе здоровий глузд», — зазначив Віктор Янукович.

Він наголосив, що подальшими кроками повинні стати дії щодо створення нових робочих місць, розвитку економіки, що дасть можливість піднімати соціальні стандарти, пенсії.

Захист національних інтересів об’єднає країну. Президент України Віктор Янукович виступає за оновлення відносин держави з провідними країнами світу на основі партнерства. «Зараз на порядку денному стоїть стратегічне питання оновлення стосунків з Європейським Союзом, із Росією, зі Сполученими Штатами Америки, з Китаєм», — сказав глава держави, наголосивши, що влада у своїх діях обстоює українські інтереси. На його переконання, навколо питання захисту національних інтересів країни також буде об’єднуватись суспільство. «Втручатися в наші справи ми не повинні дозволяти нікому», — зауважив глава держави.

Україна прагне будувати відносини зі своїми стратегічними партнерами на рівноправній, взаємовигідній основі. Водночас він підкреслив, що дії влади завжди будуть спрямовані на захист інтересів країни та запобігання втручання у її внутрішні справи.

На переконання Президента, така політика сприятиме утвердженню іміджу України у світі як суверенної, незалежної держави, надійного партнера. «Ми знайдемо цей шлях і, врешті-решт, ми будемо надійними партнерами. І буде Україна розвиватися. Це наша мета, і ми ніколи не будемо забувати про своє обличчя», — резюмував глава держави.

ДОСЛІВНО

Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ:

 

«Безумовно, ми звертаємось і до опозиції, щоб вона також ішла на поступки. Мова не в тому, хто програє — влада чи опозиція. Тут повинна виграти Україна. Це наша мета».

 

 

Фото Андрія МОСІЄНКА (прес-служба Президента України).