У Луцьку завершилася XXIV міжнародна наукова конференція "Волинська ікона: дослідження та реставрація", присвячена 350-річчю від дня народження відомого іконописця Йова Кондзелевича. Протягом 19--20 жовтня окрім пленарних засідань, які проводилися у Волинському краєзнавчому музеї та Музеї волинської ікони, учасники мали змогу ознайомитися з оригіналами ікон намальованих всесвітньо відомим маляром, оглянути царські та дияконські врата роботи Йова Кондзелевича, відреставровані у майстерні Волинського краєзнавчого музею.

 

На знімках:

 

проект "Йов Кондзелевич. Велич і слава, європейський контекст.
До 350-річчя від дня народження митця" представляє Тарас Откович;

 

ліворуч робота Йова Кондзелевича "Спас нерукотворний",
праворуч -- Ель Греко -- "Нерукотворний лик Христа".

 

Цікавим і дещо несподіваним стало знайомство з мистецьким проектом "Йов Кондзелевич. Велич і слава, європейський контекст. До 350-річчя від дня народження митця". Презентували проект завідувач Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України Тарас Откович та народний художник України Мирослав Откович. Автори проекту представили творчість на тлі творчості великих майстрів Ренесансу -- Ель Греко, Рафаеля Санті, Тіціана Вечелліо, Доменіко Гірландайо. Доповідувачі, проводячи паралелі робіт Йова Кондзелевича із творами знаних художників, символами найвищих досягнень європейського мистецтва, переконливо продемонстрували велич постаті скромного монаха-іконописця, який більшу частину свого життя провів у монастирях Волині, створивши шедеври рівня вершин європейського мистецтва. Присутні мали можливість це наочно побачити і зівставити на полотнах незрівнянних майстрів пензля.

 

Цікавим для учасників конференції стали екскурсії в музей історії Луцького братства, членом якого був Йов Кондзелевич, в колишню монастирську Свято-Михайлівську церкву села Білостік Луцького району, де ченцем був відомий іконописець.

 

По матеріалах конференції видано об'ємний, добре проілюстрований науковий збірник.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

Фото автора.

 

Волинська область.

 

Голос України