Парламентська хроніка
Ранкове засідання 20 жовтня


Годину запитань до уряду розпочав міністр соціальної політики Андрій Рева. Він повідомив, як працюють зміни до пенсійного законодавства, ухвалені депутатами на початку жовтня. Згідно з цим документом у країні здійснено перерахунок та осучаснення раніше призначених пенсій за єдиною формулою, наголосив він. До уваги не бралося те, в якому році призначалася пенсія, а лише рівень середньої зарплати протягом останніх трьох років у розмірі 3764 гривні 40 копійок, а також показник прожиткового мінімуму, встановлений 1 грудня 2017 року на рівні 1450 гривень. Усі перерахунки здійснено автоматично за матеріалами пенсійних справ без звернень громадян.

 

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, міністр соціальної політики України Андрій Рева, Олег Ляшко.

 

Владислав Данілін, Віталій Корчик.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Розмір пенсій підвищився для 90 відсотків пенсіонерів. Усього їх в нашій країні 11,7 мільйона осіб. Не перераховано виплати майже 900 тисячам громадян. Здебільшого це ті, хто отримує свої гроші за спеціальними законами (народні депутати, державні службовці, посадовці місцевого самоврядування та інші), а також категорії громадян, яким призначено пенсії в 2015—2017 роках. За словами міністра, середній розмір пенсії зріс на 559 гривень 78 копійок. Проте і ці виплати з часом переглянуть. Отож нині середній розмір виплат тим, хто на заслуженому відпочинку, сягає 2446 гривень 56 копійок. «Це стало можливим завдяки принциповій позиції народних депутатів, — підкреслив А. Рева. — Тих, які голосували не тільки за відповідний закон, а які голосували і за підвищення мінімальної заробітної плати з січня 2017 року, а також підтримали державний кошторис на 2017 рік, що передбачав підвищення заробітних плат бюджетникам тощо. Без цього жодного ресурсу для підняття пенсій у нас не було б».


Міністр соціальної політики наголосив також на тому, що ухваленими змінами парламентарії скасували обмеження виплати пенсій тим, хто ще працює. А також на запровадженні щорічної індексації виплат. За словами А. Реви, пенсійний вік у країні не підвищився, натомість посилилася роль страхового стажу під час виходу на заслужений відпочинок. Він особливо підкреслив те, що підвищення пенсій не має інфляційного характеру і не реалізовується за рахунок позичок від міжнародних організацій. Ці гроші надійшли з економіки, а значить, не повинні призвести до підвищення цін. Окрім того, розмір збільшеної пенсії не впливатиме на призначені на цей сезон субсидії, повідомив чиновник.


Міністр юстиції Павло Петренко відзвітував про результати роботи системи безоплатної правової допомоги. Згідно з Конституцією наші громадяни є рівними перед законом, нагадав він, незалежно від свого майнового стану.

Однак протягом усіх років незалежності суспільство поділялося на сильних та багатих, які мають більший доступ до захисту, і тих, хто не міг отримати цей доступ. На думку П. Петренка, саме тому рівень довіри людей до судової системи та й до всіх державних інституцій знизився. У 2014 році уряд Арсенія Яценюка розпочав масштабну розбудову системи безоплатної правової допомоги. Тоді було відкрито понад 100 центрів на території всієї країни. Розвиток цієї інфраструктури залишається одним із пріоритетів уряду Володимира Гройсмана, наголосив чиновник. За цей час кількість центрів такої допомоги зросла до 550. Тут консультують у середньому 700 тисяч громадян щороку. Переважають питання про надання субсидій, захисту від свавілля чиновників, оформлення земельних відносин тощо. Безоплатну допомогу отримують пенсіонери, малозабезпечені, учасники АТО, ветерани, сім’ї загиблих, внутрішньо переміщені особи. Така система є взірцем співпраці суспільства і держави, вважає міністр юстиції, аргументуючи це тим, що за рік на роботу консультантів надходить менше одного відсотка скарг.


Щороку за рахунок роботи адвокатів, які працюють у системі безоплатної правової допомоги, понад 600 осіб отримують виправдальні висновки. Зазвичай це люди, які не мають змоги захиститися. Раніше правоохоронна система використовувала їх як статистів у кримінальних справах. Майже сто тисяч пенсіонерів щороку отримують консультації з приводу призначення субсидій.


Протягом наступних трьох років згідно з рішенням уряду в нашій країні запроваджуватиметься проект «Я маю право», повідомив П. Петренко. У його рамках громадянам надаватимуть інформацію про те, як вони можуть захистити себе, а також проводитиметься моніторинг системних порушень з боку місцевих та центральних органів влади. Проект перебуває під патронатом Президента.


Після того, як народні депутати поспілкувалися з урядовцями в режимі запитання—відповідь, до парламентаріїв звернувся Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Він подякував за те, що протягом півтора місяця в стінах Верховної Ради вдалося зробити «багато важливих кроків, які відкривають перед країною нові можливості». Особливо очільник Кабміну відзначив схвалення медичної реформи. Надзвичайно консервативна система довела людей до відчаю, наголосив він, але вже просто нині починаються зміни в цій сфері. Він закликав людей не боятися цих оновлень. «Наш з вами шлях — це сильна Україна і сильна економіка, справедливі пенсії, — сказав Прем’єр-міністр. — Маємо брати першість на міжнародних ринках, наситити вітчизняний ринок українською продукцією».


В. Гройсман наголосив, що тепер на часі стало питання про знищення корупції в державних компаніях. Для цього необхідно створити правильне законодавство щодо прозорої якісної та відповідальної приватизації. На державному майні мають заробляти українці, сказав він. Серед першочергових завдань також назвав ухвалення бюджету на наступний рік. І закликав проголосувати за нього якомога швидше, не відтягуючи під ялинку. Усе необхідне для підтримки оборонної сфери та аграрного сектору закладено в цей бюджет, запевнив головний урядовець. Так само, як і будівництво нових доріг, кошти на безплатні ліки, продовження децентралізації тощо.

«Давайте ми ще раз доведемо, що здатні приймати рішення і це буде найкращий парламент за всі часи новітньої історії, — звернувся до парламентаріїв глава Кабінету Міністрів. — Нас оцінюватимуть не за виступами з трибуни, а за ухваленими рішеннями».


Учора в парламенті озвучили 286 запитів народних депутатів. А після перерви законотворці виступили з трибуни з актуальних питань.


Народні депутати привітали з днем народження свого колегу Руслана Сидоровича.


Під час виступу Володимир Литвин оголосив про свій вихід з депутатської групи «Воля народу».