Верховна Рада Україна розпочала процес розгляду питання щодо скасування депутатської недоторканності, і цьому аплодували і люди на вулиці, і народні депутати. Про це заявив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій в інтерв’ю телеканалу «Рада», коментуючи рішення парламенту включити до порядку денного та направити на висновок до Конституційного Суду законопроекти про зміни до Конституції у частині скасування депутатської недоторканності.
«Зміни до Конституції потребують спеціальної процедури, відмінної від процедури розгляду звичайного закону. Це має бути висновок Конституційного Суду, потім має бути перше читання і вже потім — друге читання. І, звичайно, що весь цей процес відбуватиметься не протягом місяця, а довше, не так, як звичайний закон», — пояснив А. Парубій. На його переконання, було дуже важливо показати суспільству політичну волю українського парламенту, що «парламентарії готові до скасування депутатської недоторканності». «І той факт, що за кожен із проектів змін до Конституції проголосувало понад 300 депутатів, дає дуже позитивний сигнал і дуже важливу надію на те, що ми зможемо ці рішення прийняти в цілому і внести зміни до Конституції», — заявив Голова Верховної Ради України.
Водночас політик зауважив, що працювати в сесійній залі непросто з огляду на те, що біля будинку парламенту було неспокійно: «Доводилося перебувати в постійному діалозі з тими фракціями, які є в опозиції, звичайно, з коаліційними фракціями, проводити великі дискусії». Глава парламенту підкреслив: «Для мене був важливий момент, коли після ухвалення рішення щодо включення до порядку денного законопроектів про скасування депутатської недоторканності, одночасно аплодували люди, які стоять на вулиці, і народні депутати, які були в залі. І це продемонструвало дуже важливу річ — діалог між владою і суспільством, коли народні обранці чують людей, які є на вулиці, здатні ставити та досягати спільні цілі — зміна української держави, реформування нашої країни, успіх України, покращення життя кожного українського громадянина».
Крім того, А. Парубій зазначив, що минулого тижня було завершено розгляд запропонованих реформ, і «ухвалення медичної реформи ознаменувало певний етап». За його словами, характерною ознакою всіх законопроектів було те, що вони мали від тисячі до п’яти тисяч поправок, і багато хто критично ставився до того, що можна буде в такий короткий термін ці закони розглянути. «А моя позиція була тверда: всі вони мають бути розглянуті за повною процедурою», — зауважив глава парламенту.
Голова Верховної Ради підкреслив, що, незважаючи на великий резонанс, він «твердо стояв і стоїть на тому, що питання національної ідентичності й захисту української мови — це ті питання, які є обов’язком української держави, і ніхто не може диктувати, як і якою мовою в Україні повинно проходити навчання, — звичайно, що державною».
Водночас, на переконання А. Парубія, медична реформа матиме один із найбільш глобальних наслідків для української держави. «Звичайно, буде певний період адаптації. Ми свідомо зробили довший період перехідних положень для того, щоби перехід на нову форму фінансування і функціонування медицини відбувався поетапно, а тому більш безболісно для українського суспільства», — підкреслив він.
На думку політика, ця реформа переведе систему охорони здоров’я на загальноєвропейський, загальноцивілізований рівень. «Я впевнений, ці зміни матимуть дуже важливі й позитивні наслідки для українського суспільства», — наголосив він.

За повідомленням прес-служби апарату Верховної Ради України.