Перша документальна згадка про місто Рівне датується 1283 роком, відтак саме від тієї дати прийнято вести його літочислення. Водночас наразі з’явилася думка про більш поважний вік міста. Вона підкріплена знахідками археологів, які досліджували підземелля в міському парку імені Тараса Шевченка.

Це підземелля дало про себе знати два роки тому, коли несподівано біля фонтана провалився асфальт (на знімку). Внизу виявилися підземні ходи. Досліджуючи їх, учасники експедиції побачили, зокрема, незвичний для сьогодення будівельний матеріал. Його пізніше передали на експертизу в «Укрпроектреставрацію», а наразі Юлія Стріленко, технолог-реставратор цієї організації, яка проводить дослідження об’єктів та пам’яток нерухомої культурної спадщини, повідомила результат експертизи.
За словами представника «Укрпроектреставрації», у рівненському підземеллі маємо характерну обмазку, матеріал на кшталт цеглин, який використовувався в будівельних роботах періоду Київської Русі. У ньому містяться грудочки з обпаленого лесоподібного суглинку. Після Київської Русі така технологія була втрачена.
Юлія Стріленко також повідомила, що аналогічні матеріали було знайдено на розкопках давньоруського городища в Дорогобужі у 1983 році, церкви Іоанна Богослова XII століття в Луцькому замку. На її думку, цілком вірогідно, що в центрі сучасного Рівного на місці колишньої садиби, яка називалася «На гірці», була територія стародавнього поселення. Отже, про існування міста Рівне можна говорити вже в період Київської Русі. Це десяте, а не тринадцяте століття, як вважалося досі.

Сторінку підготували Олександра ЮРКОВА і наш дописувач із селища Млинів Рівненської області Євген ЦИМБАЛЮК

Фото надано авторами.