Під головуванням Президента Петра Порошенка відбулось засідання Ради регіонального розвитку. Участь у ньому взяли народні депутати, представники уряду, місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування.


Відкриваючи засідання, Президент наголосив на важливості будівництва нових об’єктів — великих і малих, адже це свідчить, що країна перебуває на шляху сталого розвитку. Водночас однією з найголовніших та найрезультативніших реформ, які відбулися в державі, він назвав децентралізацію.

 

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, Президент України Петро Порошенко та глава адміністрації Президента України Ігор Райнін під час засідання Ради регіонального розвитку.

«За три роки її впровадження власні доходи місцевих бюджетів зросли в 2,5 разу. Є ще більший узагальнюючий показник: у середині минулого десятиліття, коли я працював головою бюджетного парламентського комітету, частка місцевих кошторисів із трансфертами в зведеному бюджеті становила менше 30 відсотків. У 2015 році, коли було започатковано фінансову децентралізацію, вона була вже 45 відсотків. Цього року її частка — 49,3 відсотка . Ми наблизилися до 50 відсотків. Це означає, що незабаром місцеві бюджети перевищуватимуть кошторис держави. Це яскрава характеристика децентралізації», — зауважив П. Порошенко і додав, що важливо простежити за тим, аби вигоду від децентралізації отримали громадяни по всій країні: «Її мають відчути не лише в містах-мільйонниках, не лише в столиці, а й в обласних центрах, великих містах, у віддалених містечках і селах». Відповідь на це запитання, за словами глави держави, лежить у площині подолання нерівномірності нарощення доходної частини місцевих бюджетів.


Крім того, Президент зауважив, що у рамках децентралізації істотно зростає вага голів громад і відповідних рад. А це потребує особливо відповідального ставлення селян до виборів в органи місцевого самоврядування. «Адже в сільських радах потрібні добрі ґазди, здатні раціонально розпоряджатися новими можливостями, які дає їм децентралізація», — сказав він.


Президент подякував парламенту за ухвалення важливих реформ: освітньої, судової, пенсійної та медичної, а також за ухвалення важливого закону — про сільську медицину. «За все це хочу подякувати парламенту, коаліції.

Тим, хто на сьогодні допомагає і впроваджує наші рішучі кроки в проведенні реформ», — наголосив П. Порошенко і додав: «Маємо забезпечити людям, які проживають у сільській місцевості, відповідні стандарти, яких вони були позбавлені все своє життя».


Ще одним аспектом реформи, зауважив керманич, є розвиток інформаційно-комунікаційних технологій в сільській місцевості. Адже нині, додав він, проникнення широкосмугового Інтернету в село становить лише 4 відсотки.

«Вважаю, що це шалена дискримінація людей. Цей швидкісний Інтернет знадобиться не лише для лабораторій, амбулаторій. Він буде до вподоби і школам», — сказав Президент.


І якщо децентралізація — це питання про те, як розподіляти вже наявний ресурс, то маємо зробити важливим пріоритетом його примноження. Йдеться про інвестиції. «Це має бути спільна стратегія влади, бізнесу, центральних виконавчих органів і місцевого самоврядування. Настав той момент, коли ми упевнено можемо говорити про світло в кінці темного тунелю. Ми вийшли з нього на відкритий простір з широким горизонтом розвитку.

Статистика — головний свідок того, що найгірше в українській економіці в минулому. Зазнавши надзвичайно потужного удару, ми не просто вистояли, а й заклали основу для сталого розвитку», — наголосив П. Порошенко.


Він нагадав про нещодавню зустріч із представниками бізнесу, на якій порушували тему стосунків бізнесу та силових структур: «Хочу наголосити: сьогодні це і мій, і прем’єра, і парламенту перший пріоритет. Ми домовилися створити стратегічно нову службу фінансових розслідувань, яка єдина в країні матиме право розслідувати злочини в економічній сфері. І нема там більше що робити ні поліції, ні СБУ, ні прокуратурі, ні податківцям. Не заважайте працювати економіці!».


Глава держави упевнений, що це кардинально позначиться на інвестиційному рейтингу нашої держави разом зі створенням системи незалежних судів, де бізнес, інвестор і громадяни зможуть знайти правду. Водночас він висловив сподівання, що законопроект про створення такої служби буде якнайшвидше проведено через парламент. Крім того, керманич очікує в листопаді ухвалення закону про сільську медицину, а до кінця року -закону про Антикорупційний суд.


Президент пообіцяв докладати всіх зусиль, аби забезпечити політичні умови для реформ та притоку інвестицій, а також узгоджену позицію у трикутнику: глава держави, уряд, парламент.


Водночас П. Порошенко нагадав, що до початку планового виборчого циклу обрання Президента та Верховної Ради залишилося менше року. «Ніяких дострокових виборів не буде», — наголосив він.


У цьому контексті глава держави зауважив, що наші воїни «на «передку», на блокпостах міцно тримають оборону. «Завдяки їм Путін переконався: ззовні Україну не взяти. Тому й стали частиною гібридної війни постійні спроби підірвати країну зсередини. Знаходяться політикани, які не просто закликають до дестабілізації та хаосу, а намагаються їх організувати, звести нанівець всі ті позитивні зрушення, які народ вистраждав за 3,5 року випробувань. Але я наголошую: нічогісінько у них не вийде! Як вони не намагаються розхитати ситуацію — вона не хитається. Народ не дає її розхитати. Країна переходить від виживання до розвитку. І ніхто, і ніщо не зупинить наш впевнений рух уперед. Отже, у мене для вас дуже приємна новина — все буде добре!» — резюмував Президент.


Про нову Службу фінансових розслідувань доповіла голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна (на знімку). За її словами, необхідність створення органу, який змінить закоренілу систему, вже давно перезріла.

 


Адже нині розслідуванням злочинів в економічній сфері займається одразу декілька органів, проте ефективність їх діяльності доволі низька. Зокрема, через застосування різних методів роботи та конкуренцію з правоохоронними органами. «Неефективні методи маємо змінювати через всі речі, починаючи від внесення змін до законодавства і самої філософії роботи нового органу», — сказала парламентарій і додала: «Щоб якісно робити реформу, потрібно створити дієвий аналітичний центр концентрації та аналізу інформації про стан фінансової системи держави. Його робота базуватиметься на використанні нових ризик-орієнтованих методів кримінального аналізу. Система має викривати випадки, які потребують розслідування і залишати поза увагою ті, які є не суттєвими», — наголосила голова комітету.


Врешті, зауважила Н. Южаніна, маємо йти вперед і не боятися. А якщо будуть помилки — виправляти їх.

Дослівно 

Президент Петро ПОРОШЕНКО:


— Нині, як ніколи, маємо об’єднати зусилля для продовження реформ. Проголосувати своєчасно бюджет, реформу приватизації, щоб зробити її прозорою, спрощеною та ефективною. Держава повинна захищати бізнес, дати йому вільно працювати, інвестиції та інвесторів. Бізнес, зі свого боку, має нарощувати прибутки, і чесно сплачувати всі податки й створювати нові робочі місця.

Факт

3 тис. 118 сіл та селищ уже згуртувалися в 665 більших та фінансово спроможних громад.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).