Громадяни повинні усвідомити: на виборах вони обирають тих людей, які в майбутньому розпоряджатимуться їхніми грошима. На цьому наголосила заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд під час відвідин Широківської та Верхньодніпровської ОТГ на Дніпропетровщині, де 29 жовтня відбудуться перші вибори голів та депутатів новостворених рад громад. Як повідомляє прес-служба «Самопомочі», політик побувала й у Верхівцівській громаді, де вибори плануються наступного року.

 

 

«Найприкріше, що проявляється на кожних перегонах (і вибори до ОТГ не виняток) — добросовісні мешканці, яким справді не байдуже, як житиме громада, кажуть, що не підуть голосувати, бо за них все і так вирішать. Але саме таким чином людина дозволяє вирішувати за неї», — наголошує Оксана Сироїд. Тому, за її словами, принцип відповідальності номер один — люди мають іти на вибори, адже злочинну владу обирають, у тому числі і ті, хто не голосує.


Другий принцип — не просто піти і проголосувати, а й могти та вміти відстояти свій вибір. «До сьогодні в країні збереглись найпримітивніші способи фальсифікації виборів, починаючи із так званих каруселей. І активні громадяни повинні блокувати такі речі, повідомляти про порушення та викликати поліцію. А також іти спостерігачами — прийти на дільницю та захищати голоси, які вони віддали за когось хорошого, вже під час їх підрахунку. Люди мають розуміти, що вони обирають голову та депутатів громади — це ті, хто буде розпоряджатися їхніми грошима і їхньою землею. І через те вони мають дуже відповідально підійти до свого вибору», — зауважила заступник глави парламенту.


Насамкінець О. Сироїд наголосила, що влада має виконати свою обіцянку і передати у розпорядження ОТГ землі поза межами населених пунктів. «Для сільських громад — це дуже важливий ресурс, вони тільки звідти фактично можуть брати прибутки — чи за рахунок податків, чи від обробітку цієї землі. Поки що їм ці землі не віддають, і громади задихаються, їм не вистачає ресурсу. Закон уже розглянутий у першому читанні, його потрібно якнайшвидше розглядати та ухвалювати в цілому», — переконана політик.