Заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, засуджених в окупованому Криму, видали турецькій стороні. Про це учора поінформував адвокат Чийгоза Микола Полозов.


«Ще двоє заручників, двоє українських героїв, отримали свободу. Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров — безстрашні герої кримськотатарського народу. Сьогодні вони вільні від кримінального переслідування. Це закономірний результат титанічних зусиль, успішно проведеної юридичної, політичної й дипломатичної роботи», — написав на своїй сторінці у Фейсбуці М. Полозов.


«Українська правда» з посиланням на лідера кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва повідомляє, що Чийгоза і Умерова спершу привезли в Сімферополь, потім літак забрав їх в Анапу, а згодом літак з представниками Меджлісу кримськотатарського народу відправився в Анкару. Джемілєв додав, що цей обмін став можливим завдяки домовленостям, досягнутим під час візиту Ердогана в Україну.


Як відомо, 11 вересня російський суд в анексованому Криму засудив Ахтема Чийгоза до восьми років колонії суворого режиму. Його захист подав дві апеляції на це рішення суду. Російська влада окупованого Криму звинувачує його в організації масових заворушень. 27 вересня підконтрольний Кремлю Сімферопольський районний суд виніс вирок у справі Ільмі Умерова і призначив йому покарання у вигляді двох років колонії-поселення.