Футбол. Кубок України. Матчі 1/8 фіналу. 25 жовтня.

«Арсенал» (Київ) — «Верес» (Рівне). 0:1 (Морозенко, 19).

«Таврія» (Сімферополь) — «Маріуполь». 0:5 (Борячук, 38, 90, Танковський, 53, Коробенко, 73, 83).

«Ворскла» (Полтава) — «Олімпік» (Донецьк). 2:0 (Шарпар, 104, Кулач, 109).

«Прикарпаття» (Івано-Франківськ) — «Десна» (Чернігів). 0:2 (Олійник, 14, Волков, 24).

«Дніпро-1» — «Чорноморець» (Одеса). 0:0 (пенальті — 8:7).

ФК «Львів» — «Сталь» (Кам’янське). 1:1 (Кисленко, 68 — Климчук, 12; пенальті — 5:3).

«Зоря» (Луганськ) — «Шахтар» (Донецьк). 3:4 (Луньов, 12, Гордієнко, 51, Харатін, 107 — Феррейра, 72, 90+1, Коваленко, 98, Бланко Лещук, 117).

«Олександрія» — «Динамо» (Київ). 2:3 (Старенький, 77, Грицук, 120+5 (п) — Кравець, 36, 116, Бєсєдін, 107).

До чвертьфіналу вийшли: представники Прем’єр-ліги — «Верес», «Маріуполь», «Ворскла», «Шахтар» і «Динамо», один із лідерів Першої ліги — «Десна» і представники Другого дивізіону — «Дніпро-1» та ФК «Львів».

***

Як і належить кубковим поєдинкам, градус протистояння був найвищий. У двох матчах переможець визначився за допомогою пенальті, у трьох — у додаткових таймах.

Особливою гостротою відзначалися зустрічі за участю лідерів. Скажімо, протистояння «Зорі» і «Шахтаря» відповідало рівню фіналу. Не часто «гірникам» доводиться перебувати в ролі тих, хто наздоганяє. А тут треба було відігравати два м’ячі. Все йшло до того, що звитягу мали святкувати луганчани. Однак на першій доданій до основного часу хвилині донеччан врятував Феррейра.

А потім в овертаймі «Шахтар» вийшов уперед, але «Зоря» зрівняла рахунок. Та знову вдача повернулася обличчям до «гірників».

Паулу Фонсека, тренер «Шахтаря»:

— Ми зустрілися з відмінним опонентом. У нас були деякі невдалі дії, особливо в плані оборони. Йдеться про агресивність, позиційні помилки і, чесно кажучи, про речі, пов’язані з розумінням гри. Ми вели в рахунку 3:2, мали чисельну перевагу і в жодному разі не повинні були пропускати. Можу тільки добре висловитися про «Зорю»: створити нам стільки проблем, як сьогодні, може лише команда справді високого рівня...

Юрій Вернидуб, наставник «Зорі»:

— Хороша гра, скажу схвальні слова на адресу своєї команди. Назвіть мені в цьому чемпіонаті матч, коли б якась команда «возила» «Шахтар» так, як це ми робили сьогодні. Шансів у них не було, нехай скажуть спасибі суддям (цей матч обслуговував харків’янин Абдула. — Авт.). Вони ж вміють тиснути на арбітрів, це у них школа така.

Було важко, коли вилучили Славу Чечера. Прикро, бо хлопці показали високий рівень. Якщо так продовжуватимемо грати, то життя покаже, куди ми рухатимемося.

Команда дуже втомилася. Ці два додаткові тайми не потрібні були ні нам, ні «Шахтарю». Багато сил та емоцій залишилося на полі, хоча мої хлопці професіонали, вони розуміють, що чекає на нас. Думав завтра зібрати їх, але дав вихідний. У п’ятницю проведемо тренування, в суботу відновимося, а в неділю вже поєдинок чемпіонату...

***

На відміну від «Зорі» і «Шахтаря», котрі виставили на зустріч бойові склади, динамівці, не від хорошого життя, грали проти «Олександрії» напіврезервним складом. У команді, на жаль, вистачає травмованих: Сидорчук, Віда, Циганков, Корзун, Мораес. Можливо, тренери змушені були надати відпочинок Ковалю, Кадару, Буяльському, Мбокані, Морозюку.

Натомість цього разу довірили місце в складі кільком перспективним молодим виконавцям — Миколенку, Смирному, Алібекову, Ледньову. Та й Шепелєва з Бєсєдіним можна віднести до них. Це, звичайно, був ризик, але, зрештою, він виявився виправданим. А молоді таланти здобули неоціненний досвід.

Попри величезну активність олександрійців, їхнє непереборне бажання здолати «Динамо», вольову перемогу здобули не вони, а гості. Дуже плідно попрацював на команду Гонсалес, виручав воротар Бущан. А Кравець (на знімку праворуч) і сам забив двічі, і виклав, мов на тарілочці, м’яч під результативний удар Бєсєдіну.

Олександр Хацкевич, як і його луганський колега, порушив питання арбітражу:

— Якщо наші журналісти поводяться пасивно, то я скажу про суддівство (арбітром матчу в Олександрії був львів’янин Можаровський. — Авт.). Нас б’ють, але ми будемо лише сильнішими. Із таким свавіллям, що коїться на футбольному полі, боротимемося лише своєю грою....

***

Жеребкування чвертьфінальних пар відбудеться 31 жовтня.

 

Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.

Фото fcdynamo.kiev.ua.

 

 

Список кандидатів названо

Тренер збірної України з футболу Андрій Шевченко оголосив список гравців, яких він викликав на найближчий матч збірної проти команди Словаччини (10 листопада у Львові).

Воротарі — П’ятов («Шахтар»), Коваль («Динамо»).

Оборонці — Ракицький, Бутко, Ордець (усі — «Шахтар»), Хачеріді («Динамо»), Соболь («Славія», Чехія), Матвієнко («Ворскла»), Кучер («Кайсеріспор», Туреччина), Караваєв («Зоря»).

Півоборонці — Гармаш, Буяльський (обидва — «Динамо»), Степаненко, Марлос (обидва — «Шахтар»), Ярмоленко («Боруссія» Д, Німеччина), Ротань («Славія»), Коноплянка («Шальке-04», Німеччина), Малиновський («Генк», Бельгія), Андрієвський («Зоря»).

Нападники — Кравець («Динамо»), Коломоєць («Ворскла»).