Політична підтримка Франції на рівні Європейського Союзу важлива для просування інвестиційного плану Маршалла для України. Про це заявила голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко (на знімку) під час робочого візиту до Французької Республіки.

Голова комітету підкреслила, що політична підтримка Франції на рівні ЄС важлива для просування інвестиційного плану для України, залучити до якого також потрібно країни Великої Сімки (G7), зокрема, Канаду, яка головуватиме у G7 наступного року. «Підтримка громад для закріплення децентралізації має стати одним з пріоритетних напрямків інвестицій в рамках масштабного плану економічного розвитку», — додала вона.
Народний депутат Остап Єднак, який разом з Ганною Гопко просуває ідею плану Маршалла для України (New European Investment Plan for Ukraine) серед іноземних парламентаріїв та урядовців, також зазначив, що модернізація головних фондів держави та інфраструктури потребує щорічних вливань на рівні 15—20 мільярдів доларів США для переходу України від пострадянської економіки до економіки держави східноєвропейського рівня, покриття розриву в розвитку інфраструктури з ЄС.
«Саме таких сум коштів для модернізації потребують наші головні фонди держави: дороги, залізниці, житлово-комунальне господарство, енергетика. Насправді 15—20 мільярдів доларів на рік — не проблема, якщо мобілізувати кошти міжнародних фінансових установ та приватних інвестиційних фондів через фінансування в капітал та державно-приватне партнерство. Сьогодні ми щорічно отримуємо майже 1,5 мільярда доларів на рік, які йдуть у валютні резерви, на погашення кредитів, залучених попередніми урядами, але ці кошти не йдуть у реальний сектор економіки», — зазначив Остап Єднак.
Ідеолог плану економічної підтримки для України, двічі прем’єр-міністр та чинний член Сейму Литовської Республіки Андрюс Кубілюс висловив сподівання, що новий президент Франції Еммануель Макрон зі своєю енергією і великими амбіціями для реформ у Європі може і повинен допомогти Україні у вирішенні геополітичних питань з Росією. «Цей план потрібен не тільки Україні, а і всім нам, Європі і всьому світу, тому що в Україні вирішуються набагато більші питання, не лише доля самої України», — переконаний політик.
Віце-спікер Сейму Литви та колишній прем’єр-міністр Литви Гедімінас Кіркілас також зазначив, що успіх України — це вирішальний етап побудови повної Європи. «Ми перебуваємо на фінальних стадіях досить складного шляху. Це буде історичний план, і я сподіваюся, що всі депутати українського парламенту це дуже добре розуміють. Ми зробимо все, що ми можемо, і все, що в наших силах як членів Європейського Союзу для його втілення», — підкреслив він.
Як повідомили в секретаріаті Комітету у закордонних справах, 24—25 жовтня в Парижі за участю української та литовської парламентських делегацій відбулася низка дипломатичних зустрічей із французькими високопосадовцями, послами, представниками фондів, політичними аналітиками та професорами, під час яких, зокрема, також обговорювалося питання Плану Маршалла для України.

За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради України.
Фото зі сторінки Ганни Гопко у Фейсбуці.