Порятунок заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза від російської в’язниці став резонансною і, головне, гарною новиною для України та світу. Сьогодні вони мають прибути з Туреччини до України. А напередодні звільнення Умерова та Чийгоза прокоментували і перші особи держави, і представники іноземних країн та міжнародних організацій.
Президент України Петро Порошенко привітав їх телефоном. «Сьогодні для мільйонів українців, які боролися, молилися за їх звільнення, надзвичайно щасливий день. І не лише для родин Ахтема та Ільмі, не лише для мене, не лише для кримських татар, а для всієї України. Сьогодні вони подарували надію всім — що правда все одно переможе, і що ми все одно повернемо Крим, і Україна відновить свій суверенітет. Сказав пану Ахтему, що справжня свобода буде тоді, коли ми будемо разом з нашими кримськими татарами в Криму», — розповів про цю розмову Президент на своїй сторінці у Фейсбуці.
Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко зізналася, що план звільнення був їй відомий уже кілька тижнів. «Дякую всій українській делегації в ПАРЄ, яка випадково дізналася про це у Страсбурзі й героїчно мовчала, тримала цю важливу таємницю в собі, аби не зірвалося. Тільки одиниці знають, скільки переговорів Президента Порошенка за участі нашого дорогого Мустафи Джемілєва, скільки раундів зустрічей відбулося і в Нью-Йорку, на полях сесії Генасамблеї ООН, де наша делегація ставила питання заручників як пріоритетне, і Президент просив свого турецького колегу Ердогана підключитися до звільнення, й під час закритих зустрічей у Києві», — поділилася І. Геращенко.
Голова Меджлісу Рефат Чубаров передусім подякував усім причетним до звільнення — депутатам Європарламенту, ПАРЄ, ПА ОБСЄ, інших міжнародних інституцій, українським дипломатам, провідним політикам європейських країн, США, Канади і численним організаціям кримськотатарської та української діаспори по всьому світові.
«Від імені Меджлісу кримськотатарського народу висловлюю особливу подяку Президентові України Петру Порошенку та Президентові Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану за здійснені ними зусилля щодо звільнення Ахтема Чийгоза і Ільмі Умерова. Вірю і сподіваюся на швидке звільнення всіх політв’язнів Криму — кримських татар, етнічних українців, всіх, хто переслідується російською окупаційною владою», — підсумував Р. Чубаров.
Звільнення заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу в Євросоюзі назвали «хорошою новиною». Про це йдеться в заяві речника Служби зовнішніх дій ЄС. «Заступники голови Меджлісу Ахтем Чийгоз і Ільмі Умеров, які були засуджені на Кримському півострові  з порушенням міжнародного гуманітарного права, сьогодні були звільнені. Це хороша новина», — йдеться в заяві. В ЄС нагадали, що не визнають незаконної анексії Криму і Севастополя Російською Федерацією і отож не визнають застосування російського законодавства на півострові.
Привітали визволення і США. «Вітаємо звільнення Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза! Російські окупанти тепер мають звільнити інших українських політв’язнів», — йдеться у повідомленні, поширеному через Твіттер Посольством США в Україні.

Вл. інф.