Активісти, серед яких учасники Революції Гідності, члени громадських організацій «Соловецьке братство» і «Самооборона Майдану», Української партії та Конгресу Українських Націоналістів, відновили на вершині гори Говерла пошкоджену вандалами скульптурну композицію «Тризуб». Цей національний символ, виготовлений з білого мармуру, було встановлено і освячено 18 липня 2006 року до річниці проголошення Декларації про Державний суверенітет України. Тоді у церемонії відкриття композиції взяв участь президент України Віктор Ющенко, який поряд заклав капсулу із землею, привезеною з різних регіонів країни. Як зазначає один з авторів проекту, відомий скульптор Лев Синькевич, усі встановлені на Говерлі українські символи мають статус пам’ятки державного значення. Навесні 2007-го тризуб, вага якого 350 кг, та гранітний знак, присвячений Конституції України, молотками розбили активісти радикальної організації «Євразійський союз молоді», про що зробили відповідну заяву. Згодом Служба безпеки встановила осіб, котрі вчинили акт вандалізму — ними виявилися двоє росіян та уродженець Сумської області. Тоді ж лідери організації отримали статус персон нон грата в Україні, а реєстрація її в нашій країні була скасована Мін’юстом.

На знімку: активісти біля відреставрованого герба України.

Тривалий час тризуб, з якого відколовся великий шматок, лежав на землі, повідомляє голова ГО «Соловецьке братство» Георгій Лук’янчук. Нарешті завдяки зусиллям активістів його відреставрували.
На Говерлі вони також провели екологічну акцію — організували збір пластику та побутового сміття, залишеного тут туристами.
 

Світлана ЧОРНА.
Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.