25 жовтня у Києві скоєно теракт: о 22:15 біля редакції телеканала «Еспресо» на вулиці Адама Міцкевича у Солом’янському районі (поблизу Караваєвих дач) стався вибух, внаслідок якого постраждали п’ятеро осіб, серед них — народний депутат України від Радикальної партії Олега Ляшка Ігор Мосійчук, котрий виходив із телестудії після прямого ефіру. Слідство розглядає декілька версій вибуху.

Одна з основних — політична.


Вибух кваліфікували як теракт, розслідування проводить ГУ СБУ в місті Києві, процесуальне керівництво здійснює прокуратура міста Києва. Слідством уже встановлено, що вибухнув мопед, припаркований біля автомобіля. Саморобну вибухівку, начинену металевими кульками, було закладено невідомим.

 

 

Слідчі дії на місці вибуху.

 

Народний депутат України Ігор Мосійчук в лікарні.

Фото Володимира ГОНТАРА (УНІАН).

У результаті інциденту, за даними правоохоронців, двоє людей — охоронець депутата Руслан Кушнір та поліцейський Михайло Мормель, котрий випадково проходив мимо, загинули. Серед постраждалих також політолог Віталій Бала. У нього пошкоджено легені й печінку. Всіх постраждалих госпіталізовано з ушкодженнями різного ступеня та прооперовано. Ігорю Мосійчуку зробили операцію у приватній клініці «Борис», нині він перебуває у реанімації. Його стан тяжкий, однак він читає новини та пише у соцмережах. У загиблого охоронця, котрий, за версією слідства та за словами Мосійчука, фактично закрив його собою, залишилася чотирирічна донька і вагітна дружина. 


«Слідчі Головного управління СБУ у Києві та області розслідують факт вибуху в столиці, внаслідок якого постраждав народний депутат України Ігор Мосійчук та ще четверо громадян. Двоє загиблих», — повідомила речниця СБУ Олена Гітлянська на своїй сторінці у Фейсбуці. За її словами, відкрито кримінальне провадження за ст. 258-3 Кримінального кодексу України.


Ігор Мосійчук заявив, що це був замах на його життя, який спланований в Москві. «Я вважаю, що замовники сидять в Москві, — сказав депутат у коментарі журналістам у лікарні. — Виконавці — київські. Не виключено, що агентура серед патріотичного середовища. Це перший замах на державного діяча такого рівня в Україні». Мосійчук розповів, що його оперували чотири години, і медики витягли з його тіла велику кількість осколків. Депутат заявив, що йому врятував життя охоронець, котрий штовхнув його на землю, але раніше він ходив без охорони. Залишився живий завдяки професійним діям охоронця. Мосійчук тепер має намір посилити свою охорону.

Лікарня, де перебуває депутат, наразі охороняється спецпідрозділом «Альфа». Парламентарій також заявив, що проводитиме власне розслідування.


Народний депутат України, член колегії МВС Антон Геращенко та радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк заявили про можливу причетність до теракту російських спецслужб. «Одна з версій слідства в числі інших — дії російських спецслужб із дестабілізації суспільно-політичної ситуації на тлі акцій протесту. Раніше така ж доля спіткала журналіста Павла Шеремета, співробітника ГРУ — Максима Шаповала, полковника контррозвідки Юрія Возного, підполковника Олександра Хараберюша. Така ж доля у січні цього року була уготована і мені», — прокоментував Геращенко у Фейсбуці.


У МВС не виключають, що у замаху на депутата Ігоря Мосійчука є не тільки «рука Кремля», а й «чеченський слід», причетність глави Чечні Рамзана Кадирова. Про це заявив радник глави МВС Іван Варченко в інтерв‘ю одному з телеканалів. «Варіантів може бути багато. Замовник один — РФ. Є конкретні докази, які можуть підтверджувати те, що зацікавлені. Зокрема, заяви Рамзана Кадирова від 2014 року, в яких він прямо говорив про свої наміри вбити Мосійчука і деяких його колег», — сказав він.


Начальник Управління державної охорони України Валерій Гелетей також вважає головною версією замаху на народного депутата Ігоря Мосійчука його політичну діяльність. «Важко говорити про якусь одну версію, їх буде багато. Вони будуть перевірятись. На моє глибоке переконання, домінуючою версією буде політична діяльність народного депутата Ігоря Мосійчука», — сказав Гелетей в ефірі телеканалу 112.


Помічник Ігоря Мосійчука Марк Гресь нагадав, що Кадиров у 2014 році пообіцяв нагороду за «голову Мосійчука». На його думку, це може стати основною версією слідства, однак до замаху на депутата можуть бути причетні й в Україні — «ряд найнятих персонажів, які можуть працювати і на одну політичну силу, і на другу, і на третю». «Є дві-три політичні сили, яким це неймовірно вигідно», — сказав Гресь. За його словами, жодних погроз депутату не було. Прямі погрози надходили тільки від Рамзана Кадирова, після чого було посилено охорону депутата. Мосійчуку спочатку було надано державну охорону, однак потім він від неї відмовився. 


— Замах на народного депутата від Радикальної партії Ігоря Мосійчука пов’язаний із його політичною діяльністю, — заявив лідер Радикальної партії Олег Ляшко у лікарні, де прооперували політика. Олег Ляшко повідомив, що у Ігоря Мосійчука важкі осколкові поранення, але його життю загрози немає. Лідер РПЛ звернувся до правоохоронних органів із вимогою знайти та притягнути до відповідальності організаторів цього теракту, жертвами якого стали невинні люди, та посилити заходи безпеки. «Я не виключаю, що це робота російських спецслужб, — підкреслив Ляшко. — Водночас  цей теракт може бути організований нашими політичними опонентами, адже Ігор Мосійчук — яскравий спікер та політик і багатьом стоїть, як кістка поперек горла. Тому я радив би правоохоронним органам не обмежуватись лише версією організації цього теракту російськими спецслужбами, а й шукати сліди замовників замаху в Україні».


За словами свідків — працівників телеканалу «Еспресо», які перебували на вулиці біля офісу, — ще за 20 хвилин до закінчення ефіру мотоцикла на місці події не було. На ньому, ймовірно, прибули двоє чоловіків.


Працівники СБУ та ГПУ на вчорашньому спільному брифінгу заявили, що спрацював закладений у мопед вибуховий пристрій спрямованої дії, начинений металевими кульками. Він здетонував щойно люди вийшли із телестудії. Сила вибуху становила майже 460 мг тротилу.


«Слідчими ГУ СБУ у Києві та Київській області з залученням спеціалістів, вибухотехніків та криміналістів Нацполіції Києва проведено огляд місця події, в ході якого встановлено, що вибух стався внаслідок приведення в дію саморобного вибухового пристрою направленої дії, що знаходився у транспортному засобі, мопеді, який був умисно припаркований не встановленою слідством особою приблизно о 21:50 при виході з приміщення телеканалу «Еспресо», — сказав керівник ГУ СБУ у Києві та Київській області Сергій Семочко. За його словами, із місця події вилучено мопед та його уламки, автомобіль марки «Хюндай», металеві кульки з вибухового пристрою, відео з камер спостереження, зразки крові та фрагменти електронних плат. Нині ще не встановлено особу чоловіка, котрий припаркував мопед.


Заступник прокурора Києва Павло Кононенко на брифінгу заявив, що слідчі розглядають три основні версії теракту в Солом‘янському районі Києва у середу ввечері 25 жовтня: політична діяльність Ігоря Мосійчука, дії російських спецслужб з метою дестабілізації суспільно-політичної ситуації на тлі акцій протесту в столиці та замах на Мосійчука з особистих мотивів. Водночас правоохоронці не відкидають й інші версії злочину, не пов‘язані з народним депутатом: замах на політолога Віталія Балу чи якогось іншого громадсько-політичного діяча, який перебував на телеканалі, замах на когось із журналістів телеканалу чи теракт без конкретної цілі.


У свою чергу, прокурор Києва Роман Говда повідомив, що на даний час підозрюваних та затриманих немає, слідство триває. Багато подробиць не розголошують в інтересах слідства.

Версії

Слідство розглядає три основні версії теракту: політична діяльність Ігоря Мосійчука, дії російських спецслужб з метою дестабілізації суспільно-політичної ситуації на тлі акцій протесту в столиці та замах на Мосійчука з особистих мотивів. Водночас правоохоронці не відкидають й інші версії злочину: замах на політолога Віталія Балу чи якогось іншого громадсько-політичного діяча, який перебував на телеканалі, замах на когось із журналістів телеканалу чи теракт без конкретної цілі.