Уже звично о цій порі на країну насувається сезон захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції. За підрахунками, за тиждень недуга вклала у ліжка 140 тисяч осіб. Найчастіше потребували медичної допомоги в лікарні діти до 14 років. Як свідчить статистика, найвищий показник захворюваності зареєстровано в Київській області (659,9 на 100 тис. населення), найменший тримається на Одещині (152,1 на 100 тис.). Якщо вірити повідомленням, втішає, що смертей через ускладнення від грипу на звітному тижні не зареєстровано.
 
 
 
 
У Міністерстві охорони здоров’я на цю навалу відреагували порадами, як вберегтися від простудних недуг. На сайті МОЗ пояснюють, що сезон захворюваності розпочався у жовтні та буде продовжуватися до травня наступного року. Тож саме у цей період значно зростає ризик заразитися.

Звісно, найефективнішим способом профілактики є щеплення. МОЗ наголошує, оптимальний час введення вакцин у вересні – жовтні. Але реєстрація закордонних препаратів дещо затягнулася. Тож і можливості зробити щеплення у перший місяць осені у більшості громадян фактично не було. Аж ось    в. о. міністра Уляна Супрун на своїй сторінці у Фейсбук порадувала, що вже завершено контроль якості вакцин трьох виробників. Тож такі від грипу з’являться в аптеках найближчим часом.

Проте, як пояснює очільниця МОЗ, щеплення від грипу не входить до переліку обов’язкових вакцин. Тому їх закуповують приватні структури і розподіляють до аптек та приватних клінік, де й можна придбати вакцину. Остання також спрямовується і до державних чи комунальних медзакладів. Там є шанс на безплатне одержання. Але, додають у МОЗ, «якщо вакцину вирішила закупити ваша місцева влада».

Втім, де знайти ту добру «місцеву владу», керівництво Міністерства не пояснює. Хоча й особливо рекомендує «вакцинуватися від грипу дітям до п’яти років, вагітним, літнім людям, пацієнтам, що мають тяжкі хронічні захворювання, та людям, які перебувають на імуносупресивній терапії».

З огляду на те, що вакцина тільки-но пройшла реєстрацію, а зробити щеплення обійдеться у 300—500 гривень, для більшості пересічних громадян найдієвішою все ж залишається інша порада МОЗ: «Захворів — сиди вдома!»

«Візьміть лікарняний. Грип швидко передається, тому так званий трудовий героїзм (коли ви хворі йдете на роботу) лише сприятиме поширенню інфекції», — радять у Міністерстві.

І справді, порівняно з вакцинацією, цей засіб виявиться найпростішим і найдешевшим.
 
До речі
У сезон захворюваності на грип та ГРВІ фахівці радять:

уникати близького контакту з хворим;
прикривати ніс та рот серветкою під час кашлю або чхання;
частіше мити руки;
намагатися не торкатися обличчя;
провітрювати приміщення;
достатньо спати, бути фізично активними, уникати стресу, пити багато води та харчуватися поживною їжею.

Якщо відчуваєте, що захворіли, маєте різке підвищення температури, головний біль, біль у м’язах, кашель, нежить та біль у горлі — звертайтеся до лікаря та подбайте, щоби бути вдома під час хвороби.