Такої кількості журналістів аеропорт «Бориспіль» не бачив давно. Десятки камер та фото, жодного вільного місця у конференц-залі. Так учора Київ зустрічав двох визволених політв’язнів — заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза. Та більше за журналістів на приліт чекали їхні рідні — дружина Чийгоза Ельміра Аблялімова та донька Умерова Айше. Не менше радісних емоцій було й у лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва та голови Меджлісу Рефата Чубарова. Особливо щемливим стало виконання дитячим хором гімнів України та кримськотатарського народу.

 


На знімку: Рефат Чубаров, Ільмі Умеров, Мустафа Джемілєв, Ахтем Чийгоз під час зустрічі в аеропорту «Бориспіль».

 

Фото Тетяни ПАСОВОЇ.


Передусім Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров висловили вдячність усім тим людям, які, незважаючи на залякування, приходили на так звані судові засідання підтримати їх. «Я знав, що у залі суду будуть мої співвітчизники, й це додавало мені сили, примушувало бути сильнішим», — розповів А. Чийгоз. Окремо він подякував усім тим людям, які йому писали, хоча протягом двох років йому не віддавали листів. «Пам’ятаю, мені писав хлопець зі Львова й вибачався за свої граматичні помилки», — згадав А. Чийгоз.


Утім головну роль у звільненні політв’язнів відіграли, безумовно, політики. Серед причетних учора назвали президентів України та Туреччини, депутатів Європарламенту, українських дипломатів та адвокатів.


Мустафа Джемілєв підкреслив, що боротьба за звільнення політв’язнів, зокрема й Олега Сенцова, триватиме. Відповідаючи на запитання про те, чому путінський режим пішов на звільнення Умерова й Чийгоза, Джемілєв припустив, що – це бажання голови Кремля, по-перше, не втратити хороших відносин із турецьким лідером, «одним із небагатьох, хто подає йому руку». З іншого — прагнення показати певну лібералізацію й тим спробувати переконати пом’якшити санкції. «Але дурний буде той, хто впіймається на цю вудочку. Звір залишається звіром», — попередив М. Джемілєв.


Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров розповів, що на півострові нині залишається 36 політв’язнів, із них більшість – кримські татари. «Я не за те, щоб десь враховувати етнічні ознаки, але очевидно, що системний тиск чиниться саме на корінний народ Криму», — підсумував Чубаров раніше в інтерв’ю «Голосу України».


Умеров та Чийгоз також підтвердили, що згодом намагатимуться повернутися до Криму, чим би це їм не загрожувало. «Ми чекаємо — не дочекаємося, коли опинимося на своїй землі. Будемо вести боротьбу, яку ми розпочали, деокупацію... За цим формулюванням повинна бути чітка щоденна робота», — сказав А. Чийгоз.


Після прильоту обидва колишні політв’язні зустрілися з Президентом Петром Порошенком, який вручив їм державні нагороди.


Як відомо, окупанти Криму засудили І. Умерова до двох років колонії-поселення за звинуваченням у нібито публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії, а Чийгоза засудили до восьми років позбавлення волі у «справі 26 лютого». Однак 25 жовтня Росія видала їх обох Туреччині.

Бориспіль.