З 29 жовтня по 1 листопада у Києві у Верховній Раді України проходитиме чергова Шоста сесія Парламентської асамблеї ЄВРОНЕСТ, у якій візьмуть участь народні депутати України, європарламентарії та представники парламентів країн Східного партнерства — Україна, Азербайджан, Вірменія, Грузія, Молдова.

Нинішня сесія вперше проходитиме у Верховній Раді України. Заплановано засідання чотирьох робочих комітетів (політичного, економічного, енергетичного та соціального) та проведення Жіночого форуму. Сесії ПА ЄВРОНЕСТ проходять почергово в приміщеннях Європарламенту і парламентах країн-партнерів.
Під час сесії обговорять такі ключові теми: свобода та об’єктивність ЗМІ; молодіжне безробіття; енергетична складова реалізації паризької кліматичної угоди 2015; жінки на ринку праці; кібербезпека в країнах ЄС та країнах Східного партнерства.
Зокрема, у понеділок, 30 жовтня, у Верховній Раді України відбудуться засідання чотирьох комітетів Асамблеї: Комітету з політичних питань, прав людини та демократії, Комітету з питань економічної інтеграції, адаптації законодавства та узгодження з політикою ЄС, Комітету з соціальних питань, освіти, культури та громадянського суспільства і Комітету з питань енергетичної безпеки.
Цього дня також відбудуться засідання політичних груп Асамблеї.
Цього ж дня заплановано зустріч членів Бюро ПА ЄВРОНЕСТ із Головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм, зустрічі представників Асамблеї з Президентом України Петром Порошенком та з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом. У парламенті також буде проведено Жіночий форум.
У вівторок, 31 жовтня, відбудуться засідання Бюро ПА ЄВРОНЕСТ, засідання Робочої групи з питань Білорусі та засідання «ad hoc» Робочої групи з питань Угоди про асоціацію. Одночасно будуть проведені зустрічі з представниками «Дому децентралізації», Реанімаційного пакета реформ, Консультативної місії ЄС. Окрім того, пройдуть неформальні зустрічі з представниками політичних родин: Європейської народної партії, Групи соціалістів та демократів, Альянсу лібералів та демократів, Європейських консерваторів і реформістів, Європейського об’єднання лівих і ліво-зелених півночі.
О 18 годині у залі пленарних засідань Верховної Ради України відбудеться офіційне відкриття пленарного засідання VI сесії ПА ЄВРОНЕСТ. Відкриє сесію Голова Верховної Ради України Андрій Парубій. З вітальним словом виступить керівництво Європейського Парламенту, спів-президенти ПА ЄВРОНЕСТ Ребекка Хармс і Маріан Лупу, а також Єврокомісар з питань розширення і політики сусідства Йоханнес Хан.
У середу, 1 листопада, упродовж дня триватиме пленарне засідання VI сесії ПА ЄВРОНЕСТ.

За повідомленнями Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.

 

ДОВІДКОВО

ПА ЄВРОНЕСТ виступає форумом для проведення парламентських обговорень, ухвалює резолюції та рекомендації, адресовані саміту Східного партнерства та іншим інституціям, розглядає питання щодо сприяння гармонізації національного законодавства із законодавством ЄС.