Стан здоров‘я народного депутата України від Радикальної партії Ігоря Мосійчука, котрого поранено від вибуху в Солом‘янському районі Києва 25 жовтня, покращується, однак із його тіла ще не видалено всі осколки. Слідство кваліфікувало вибух як теракт і розглядає всі версії.

У середу Мосійчука перевезли до Інституту хірургії та трансплантології імені Шалімова, де він продовжує лікування. «Живий. Стан покращується, але з тіла ще не вилучено всі осколочні елементи і, звичайно, болі інколи стають нестерпними. Життя і боротьба за нього триває», — написав парламентарій на своїй сторінці у Фейсбуці. Мосійчук також повідомив, що його помічники всім можливим допомагають родині загиблого охоронця — Руслана, котрий фактично врятував йому життя.
Помічник депутата, член політради Радикальної партії Марк Гресь в ефірі одного з телеканалів розповів, що у тілі Мосійчука ще залишаються 5-6 осколків, у тому числі й у голові, сильно пошкоджена рука.
Серед основних версій слідства щодо причин теракту – причетність російських спецслужб задля дестабілізації політичної ситуації в Україні, політична діяльність депутата Ігоря Мосійчука чи особисті мотиви. Тим часом з‘являються все нові версії замовного вибуху в столиці. «Замах на народного депутата від Радикальної партії Ігоря Мосійчука міг організувати Сергій Льовочкін», —заявив лідер РПЛ Олег Ляшко. Політик не виключає, що колишній голова адміністрації Президента Януковича так мститься радикалу за його принципову позицію.
«Мосійчук був ініціатором кримінального провадження щодо незаконного збагачення Льовочкіна, — нагадав Ляшко. — Також Мосійчук погоджений трьома фракціями парламенту на посаду голови ТСК із розслідування незаконного захоплення «Інтера» Льовочкіним. Відповідний проект постанови зареєстрований у Верховній Раді. Тому я не виключаю, що Льовочкін та його бандити могли організувати напад на Мосійчука». Олег Ляшко також не виключає, що до замаху можуть бути причетні ворожі спецслужби чи політичні опоненти Радикальної партії. Олег Ляшко звернувся з вимогою до Президента України відреагувати на теракт, в результаті якого загинуло двоє поліцейських, постраждав державний діяч та ще двоє людей. Також народний депутат вимагає від влади посилення антидиверсійної роботи правоохоронців, на діяльність яких із бюджету щороку виділяються мільярди гривень.
«Вибух, який стався у Києві увечері 25 жовтня, ймовірно, міг бути замахом на загиблого підполковника поліції Михайла Морміля, котрий повертався додому», — таку думку Громадському радіо висловила юрист-кримінолог Анна Маляр. Такого висновку вона дійшла, аналізуючи відео з камери спостереження: «На відео видно, що в момент вибуху ближче всього до епіцентру перебуває саме загиблий, котрий проживав у цьому будинку».
Розслідування вибуху в Києві передано Головному управлінні СБУ в Києві та області під процесуальним керівництвом прокуратури столиці. Як повідомила прес-секретар СБУ Олена Гітлянська, відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 258 Кримінального кодексу України (теракт).
Начальник Головного управління СБУ у Києві та області Сергій Семочко повідомив на брифінгу, що вибух спричинив невстановлений вибуховий пристрій направленої дії, закладений у мопеді, що був умисно припаркований невідомими приблизно о 21 годині 50 хвилин при виході із приміщення телеканалу «Еспресо-ТВ». Нині слідство розглядає всі версії трагедії. Працює спільна слідчо-оперативна група правоохоронців.

* * *

Замах на народного депутата України Ігоря Мосійчука прокоментував генерал-лейтенант міліції, екс-заступник міністра внутрішніх справ України, а тепер голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль: «Дай Боже, щоб лікарі нейтралізували завдану шкоду, але де гарантія, що таке ж не станеться завтра з кимось іншим? Гарантії нема, тому що замовні вбивства чи замахи абсолютно не розкриваються... І сьогодні дійшли до того, що народний депутат України, який за законом є державним діячем, не може вільно піти на телеканал. Не допомагає навіть охорона. Судячи з усього, замах на Мосійчука ретельно готувався», — повідомляє наш власний кореспондент Василь НИТКА.

* * *

Тим часом народний депутат від Опозиційного блоку Микола Скорик назвав начебто причетність його колеги по фракції Сергія Льовочкіна до замаху на Ігоря Мосійчука «брехнею».

Анна ШЕВЧЕНКО.