На це вказав Віце-прем'єр-міністр -- міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко (на знімку) під час селекторної наради щодо проходження опалювального сезону, яка відбулася 27 жовтня.

 

 

Посадовець дав розпорядження головам ОДА і місцевим адміністраціям до 3 листопада провести моніторинг і підготувати звіт про всі проблеми, які виникли з початком сезону в їхніх областях. Геннадій Зубко застеріг, що за виявлення фактів саботажу, бездіяльності і невчасного виконання обов'язків органами місцевого самоврядування відповідні  матеріали будуть спрямовані до Генпрокуратури.

Як зазначив урядовець на своїй сторінці у Facebook, "доходи місцевих бюджетів за 9 місяців поточного року зросли на 31 мільярд гривень, і вперше за історію України вони становлять 50 % від загального держбюджету. Фінансова достатність місцевого самоврядування дає йому можливість якісно і вчасно надавати послуги своїм громадянам. Зокрема -- вчасно розпочати опалювальний сезон і подати тепло в оселі українців. Технічних проблем із запуском опалення в регіонах немає. Натомість є населені пункти, в яких невчасно подбали про свої фінансові зобов'язання. Що стосується технічної готовності -- вона стовідсоткова".

Посилаючись на ч. 1 і ч. 2, ст. 367 Кримінального кодексу України, яка передбачає ув'язнення до 5 років за неналежне виконання своїх обов'язків або невиконання обов'язків, які призвели до значних наслідків, урядовець попросив голів органів місцевого самоврядування "перестати перекладати свою управлінську неспроможність на центральні органи влади або ОДА". "Місцеве самоврядування повинне, відповідно до чинного законодавства, сумлінно виконувати обов'язки перед своїми громадянами, які їх обирали і котрим вони обіцяли надавати якісні послуги.Насамперед це Закон України "Про органи місцевого самоврядування", стаття 30 якого зобов'язує місцеву владу здійснювати управління комунальними підприємствами. А це -- вчасний запуск і вчасна подача тепла до домівок наших українців. Також це Закон України "Про теплопостачання", зокрема, стаття 19", -- зазначив Віце-прем'єр.

Фото з відкритих джерел