У неділю в 201 об’єднаній територіальній громаді вперше обирали депутатів та керівників ОТГ. Про те, як проходило волевиявлення, повідомляють наші власні кореспонденти.

Вінницька область
Із дев’яти ОТГ, де проходили вибори, чи не найбільше претендентів на посаду голови та на депутатські місця зафіксовано у Брацлавській селищній об’єднаній територіальній громаді. За попередніми результатами, на посаду голови виборці підтримали чинного керівника, місцевого мешканця, 34-річного Віталія Мазура. «Після перших двох років роботи селищним головою для мене було дуже важливо дізнатися, чи виправдав той кредит довіри, який надали односельці на попередніх виборах, — розповів «Голосу України» Віталій Мазур. — Тепер маю ще більше бажання працювати в інтересах громади».
Загалом вибори пройшли без особливих порушень. Прикрий виняток становить випадок у сільській ОТГ з центром у селі Лука Мелешківська Вінницького району, де після початку голосування виборці виявили пропуск у прізвищі одного з депутатів. У бюлетені значилося тільки ім’я й по батькові кандидата, передає Віктор СКРИПНИК.

Херсонська область
Вибори відбувалися не без порушень та скандалів. Зокрема, в райцентрі Білозерка журналісти та спостерігачі «впіймали» автобус, який підвозив місцевих жителів на виборчу дільницю. Під час зйомок на відеокамеру невідомі з автобуса почали бити журналістів, а його водій накинувся на них із монтировкою.
У селі Софіївка того ж Білозерського району області стався ще дивніший казус: тут у бюлетенях пропало прізвище одного з кандидатів у депутати — самовисуванця. Тепер спостерігачі не виключають, що результати виборів по округу № 25 можуть визнати недійсними, інформує Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Волинська область
Вибори у 19 ОТГ відбулись за високої активності населення. Найвагомішу перемогу здобув Боратинський сільський голова, а відтепер голова Боратинської ОТГ Луцького району, самовисуванець Сергій Яручик, за якого проголосували 92,63 відсотка виборців. Підтримали своїх колишніх керівників також у селищах Іваничі, Колки, Турійськ, багатьох сільських ОТГ. Переважна більшість серед новообраних керівників громад — самовисуванці, повідомляє Максим СОЛОНЕНКО.

Черкаська область
Оригінальний спосіб привітати молодих виборців із першим в їхньому житті голосуванням придумали в селі Литвинівка Жашківського району, де разом із видачею бюлетенів їм дарували шоколадки.
Загалом вибори в 14 ОТГ відбулися без значних порушень, а явка виборців становила майже 48 відсотків, зазначає Лідія ЛІСОВА.

Хмельницька область
Під час виборів у семи ОТГ не обійшлося без низки порушень та ексцесів. Як повідомили в Комітеті виборців України, у Красилові на окрузі № 1 в бюлетені не було прізвища кандидата в депутати від партії «Укроп». Коли частина виборців уже проголосували, ТВК ухвалила рішення передрукувати бюлетені, тож КВУ вважає, що вибори на цій дільниці варто взагалі визнати недійсними, передає Ірина КОЗАК.

Чернігівська область
Із 14 ОТГ, де відбувалися вибори, найскладнішою була ситуація в Ічнянській та Любецькій громадах. У першій вибори були дозволені Київським апеляційним адміністративним судом фактично в останню добу перед волевиявленням, оскільки в судах оспорювалася законність утворення виборчих округів. А в Любечі перед виборами невідомі спалили машину кандидата на голову ОТГ, члена Народного руху Олександра Циро, що офіційно підтвердили і в головному управлінні Національної поліції в Чернігівській області. Поки поліція займається пошуком зловмисників, народний депутат Віктор Кривенко оголосив збір коштів для допомоги своєму однопартійцю, інформує Василь ЧЕПУРНИЙ.

Дніпропетровська область
У Зайцівській ОТГ невідомі зі зброєю напали на виборчу дільницю в селі Майське Синельниківського району.
Попри те, що впродовж дня біля дільниці чергувала група швидкого реагування, близько 19-ї години до приміщення виборчої дільниці в с. Майське під’їхало 7 автомобілів з київськими номерами і вдягнуті у камуфляжний одяг молодики спочатку розбили вітрини, а потім намагалися влити до скриньок з бюлетенями зеленку. Під час сутички невідомі вистрілили у представника групи швидкого реагування з пістолета, однак куля пройшла мимо, а також один із представників поліції отримав удар сокирою по нозі.
Головне управління Національної поліції в Дніпропетровській області оголосило план «Перехоплення» і на магістральній дорозі Москва—Сімферополь поліція перехопила 
7 автомобілів з нападниками, на яких номери вже було змінено на дніпропетровські. Під час огляду автомобілів у салонах та багажниках знайшли вогнепальну і травматичну зброю — автомати Калашникова, карабіни, помпові рушниці, набої, бронежилети, арматуру та біти (на знімку).

Як повідомили в Національній поліції України, затриманих нападників доставлено до Синельниківського відділення поліції, а їхні дії кваліфіковано за частиною 3 статті 157 Кримінального кодексу України (Пере-
шкоджання здійсненню виборчого права), яка передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

Фото з сайту https://www.oporaua.org