Сьогодні у Верховній Раді України розпочалася VI сесія Парламентської асамблеї ЄС — Східні сусіди (ПА ЄВРОНЕСТ), яка триватиме до першого листопада. Ключовими темами сесії будуть, зокрема, свобода та об’єктивність засобів масової інформації, кібербезпека в країнах ЄС та країнах Східного партнерства. Значну увагу на сесії приділять проблемам безробіття серед молоді, дискримінації, а також енергетичній складовій реалізації Паризької кліматичної угоди.

 

 

Засідання Комітету ПА ЄВРОНЕСТ з політичних питань, прав людини та демократії з доповіддю про виборчу систему України та її законодавче вдосконалення. Голова делегації Європарламенту в парламентському комітеті асоціації Україна — ЄС Даріуш Росаті, Голова Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї ЄС — Східні сусіди Борис Тарасюк.

 

Засідання Комітету ПА ЄВРОНЕСТ з питань економічної інтеграції, адаптації законодавства і наближення до політики ЄС. Доповідає представник Європейської комісії Єва Синовець.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Учора відбулися засідання чотирьох комітетів ПА ЄВРОНЕСТ: Комітету з політичних питань, прав людини та демократії, Комітету з питань економічної інтеграції, адаптації законодавства та узгодження з політикою ЄС, Комітету з соціальних питань, освіти, культури та громадянського суспільства і Комітету з питань енергетичної безпеки.


Зокрема, Комітет з питань економічної інтеграції, адаптації законодавства та узгодження з політикою ЄС ухвалив проект доповіді на тему «Подолання впливу економічної кризи на безробіття серед молоді в країнах ЄС та країнах Східного партнерства», який представила член цього комітету, представник Грузії Ірина Пруідзе. Вона зазначила, що за останні десять років через фінансову кризу світовий рівень молодіжного безробіття торік становив 30%. У цьому році суттєвих змін не очікується.


«Це питання є дуже важливим особливо, коли стоять такі виклики, як міграція, тероризм, збільшення пропаганди. Звичайно, ми не можемо повністю вирішити проблему безробіття серед молоді, але маємо створювати для них можливості, навчати їх та надавати всебічну підтримку», — зазначила Ірина Пруідзе.


У доповіді також йшлося про перехід молоді від освіти до роботи, боротьбу з дискримінацією, створення нових робочих місць, розвиток технічної освіти та систем навчання тощо.
Крім того, під час засідання комітету учасники обмінялися думками щодо стану торговельних відносин між ЄС та країнами Східного партнерства — чинне законодавство, існуючі бар’єри, наявні інструменти та можливості покращення підтримки ЄС.


Зокрема, заступник міністра з питань економічного розвитку і торгівлі України Михайло Титарчук наголосив, що Угода про асоціацію з ЄС є дорожньою картою для глибинного реформування економіки нашої держави. «Завдяки спільним зусиллям в Україні активно здійснюються реформи в галузі технічного регулювання, публічних закупівель, митної галузі тощо. Прикладом таких змін є електронна система закупівель ProZorro. З моменту її запровадження вже зекономлено майже 3,8 мільярда гривень», — зазначив урядовець.


Крім того, зауважив Михайло Титарчук, українські виробники з кожним роком нарощують обсяги експорту до ЄС. «Євросоюз є найбільшим торгівельним партнером України. Питома вага торгівлі товарами та послугами за другу половину 2016 року становить майже 40%. За результатами першого півріччя 2017 року обсяги торгівлі товарами з ЄС зросли на 4,9%, обсяги експорту — на 24,1%, імпорту — на 24%», — поінформував він.


У цьому році, за його словами, з’явилося 880 нових товарних підкатегорій, які експортуються в ЄС. Кількість компаній, котрі постачають товари до європейських країн, також зростає, як і обсяг культурних, туристичних, будівельних, ділових послуг. Крім того, зауважив Михайло Титарчук, Україна входить до ТОП-10 постачальників агропродукції до ЄС.


Тим часом, розповів він, зростають європейські інвестиції в виробництво на території України.


Урядовець також повідомив: Україна завершує шлях приєднання до Регіональної Конвенції про пан-Євро-Середземноморські преференційні правила походження, що дозволить покращити виробничі можливості українських компаній, збільшить потік інвестицій, сприятиме створенню нових робочих місць.