У рамках роботи VI сесії Парламентської асамблеї ЄС ПА ЄВРОНЕСТ відбулося засідання Комітету з політичних питань, прав людини та демократії. Під час засідання його представники, зокрема, обмінялись думками щодо перспектив Східного партнерства напередодні саміту, який відбудеться 24 листопада у Брюсселі.


Крім того, обговорювалося питання виборчої реформи. Під час дискусії наголошували, що виборча система напряму впливає не лише на політичну, а й на економічну ситуацію в країні.


В Україні, як відомо, спочатку була мажоритарна, потім пропорційна, а нині змішана. Кожна з цих систем не була досконалою, зауважив заступник голови Комітету у закордонних справах Борис Тарасюк, весь час проблеми були майже однакові, адмінресурс, підкуп виборців тощо. Депутат нагадав також, що одна з вимог протестувальників під стінами парламенту — зміна виборчої системи. «Ми дослухаємося до цього. Нині основні політичні гравці говорять про пропорційну систему з відкритими списками», — сказав він. У будь-якому разі, зауважив Б. Тарасюк, зміна законодавства — це вирішення лише половини проблеми, решта залежить від реалізації законодавчого акту. Водночас, депутат акцентував увагу на необхідності запровадження нової політичної культури всіх учасників виборчого процесу. «Це означає, що вони мають утримуватися від недемократичних процедур», — наголосив він. Борис Тарасюк висловив впевненість, що українські політичні партії спроможні змінити не лише законодавство, а й запровадити нову культуру і практику реалізації цього законодавчого акту.


Крім того, під час засідання народний депутат Дмитро Лубінець (БПП) поінформував учасників про ситуацію з дотриманням прав людей на території окупованого Донбасу та в Криму. Сам Д. Лубінець представляє у парламенті південь Донецької області, нині 30 відсотків його виборчого округу є окупованими. «Те, що відбувається на окупованих територіях -це не просто порушення прав людини, — наголосив обранець. — Нині на окупованих територіях всіляко переслідується будь-яка прихильність до України. За проукраїнські погляди людей заарештовують і судять». За словами депутата, порушуються також презумпція невинуватості та право на справедливий суд. Яскравим прикладом порушення основоположних прав людини депутат назвав арешт футбольного фана, який під час матчу стояв з українським прапором, за що окупаційна влада звинуватила його у шпигунстві. Під забороною також перебувають свобода думки та віросповідання. На окупованій території, сказав Д. Лубінець, присутній лише московський патріархат, решта конфесій закриваються. Не краща ситуація і в окупованому Криму, зауважив він.


Загалом представники комітету обговорили дев’ять питань порядку денного. У тому числі обмінялися думками щодо теми наступної доповіді комітету та обговорили питання підготовки роботи комітету на 2018 рік.