У Львові поблизу пам’ятника В’ячеславу Чорноволу на валах відкрили фотовиставку «ЗУНР: у війні та державотворенні», яка присвячена 100-річчю від початку Української революції. 12 стендів розповідають про військові та державотворчі складові історії Західноукраїнської Народної Республіки.
Українська держава постала після розпаду Австро-Угорщини й існувала протягом 1918—1919 років зі столицею у Львові. З нагоди цього свята перед обласною радою відбулося театралізоване військово-історичне дійство, на якому відтворили головні події створення ЗУНР. Центральними вулицями Львова пройшли колони студентів та патрулів-реконструкторів у формі Українських січових стрільців, а на Личаківському кладовищі відбулося покладання квітів до меморіалу воїнів Української галицької армії та Президента Національної Ради Західноукраїнської Народної Республіки Євгена Петрушевича.
Урочистості також відбулися на меморіалі Українських січових стрільців на Янівському кладовищі. На могилах загиблих за волю України запалили лампадки та відправили панахиду.
У Львові пам’ятають та шанують героїчну історію і щороку відзначають день створення Західноукраїнської Народної Республіки.

Богдан КУШНІР.

Львів.