Презентацію проекту «Казкова скриня» його учасники, та й самі організатори, оцінили як дивовижне свято. Цей незвичайний проект ініціювали обласні телебачення та радіо «Пульс», громадська організація «Суспільна думка» і Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр. Спочатку, майже два місяці тому, організатори провели кілька цікавих дитячих конкурсів — «Казковий малюнок», «Найкраща казка», «Маленький казкар», «Уроки української», в яких узяли участь майже тисяча дітлахів. Журі конкурсів, до складу якого входили представники Луганської регіональної організації Національної спілки журналістів України, митці та громадські діячі, відібрало найкращі дитячі творчі доробки, які й було представлено під час презентації «Казкової скрині». Тоді ж підбили підсумки і провели врочисту церемонію нагородження переможців.

Однією з переможниць стала шестикласниця Денежниківської загальноосвітньої школи І—ІІІ ступенів Новоайдарської районної ради Наталочка Ліщенко. Її казка називалася «Птах, що приносить надію» і розчулила всіх.
— Це моя перша казочка, — розповіла дівчинка. — Вчителька нам запропонувала, щоб ми написали казку і надіслали на конкурс. Дві мої подружки Женя та Єва теж узяли участь. Женя написала про дівчинку, яка вміла розмовляти з тваринами, а Єва так і не розкрила свій секрет. А мені дуже хотілося б почитати її казку.
За словами заслуженого журналіста України, головного редактора радіо «Пульс» Ірини Коваль, журі обирало казки, які співзвучні сучасності, в яких діалоги пропагують загальнолюдські цінності та добро.
— Усі втомилися від поганих новин, хотілося чогось теплого, чарівного, доброго, — зауважила Ірина Коваль. — Це соціальний проект, тому казки на дисках буде розповсюджено в бібліотеках та школах області, у спеціалізованих закладах, передусім для діточок з вадами зору. Такі диски також отримають учасники наших конкурсів — читців, казкового малюнка, написання казки. На заклик до участі в конкурсі відгукнулися й зовсім маленькі дітки, і юнаки та дівчата із старших класів. Українські народні казки завжди вчили нас бути людьми. Тому що добро завжди перемагає зло.
Українську казочку про хатку луб’яну та крижану учасникам проекту показали артисти Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру.

Павло ВОРОНЦОВ.

Луганська область.