Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зустрівся з членами Бюро Парламентської асамблеї ЄВРОНЕСТ. Учасники зустрічі обговорили питання щодо подальшої взаємодії країн Східної Європи, підтримки інститутів демократії, стабільності та безпеки в регіоні, а також плани розвитку співпраці.

 

На знімку: Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час зустрічі з членами Бюро Парламентської асамблеї ЄВРОНЕСТ.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.  

Голова Верховної Ради подякував за підтримку, яку відчуває Україна, зокрема, у питаннях щодо захисту суверенітету та територіальної цілісності. «Важливо, що ви у найважчий період, який ми переживаємо, піднімаєте на найвищому рівні болючі для нас питання і щодо Криму, і щодо окупованих територій на сході України», — наголосив він і зауважив: «Україна робить усе можливе, аби вирішити проблеми дипломатичним шляхом, але це не вдасться без міжнародної підтримки наших партнерів і колег з Європейського Союзу».


А. Парубій запевнив, що Україна твердо стоїть на шляху реформ. «Враховуючи попередні успіхи, які є стратегічними для України, а це здобуття безвізового режиму і початок дії Угоди про асоціацію, хочу зазначити, що ми, не зупиняючись, ідемо шляхом реформ», — сказав він і поінформував присутніх про ухвалені нещодавно масштабні освітню, пенсійну, медичну та судову реформу, важливі безпекові закони в умовах гострого політичного діалогу.


Глава парламенту підкреслив, що «у такий короткий період амбітні цілі, які були поставлені, реалізовані українським парламентом». Він запевнив, що «Україна і надалі твердо стоятиме на шляху реформ, змін і максимальної адаптації до європейського законодавства».


Учасники зустрічі високо оцінили рівень організації VI сесії ПА ЄВРОНЕСТ, яка відбувається в українському парламенті, та особисто подякували заступнику голови комітету, голові підкомітету з питань законодавчого забезпечення і контролю за діяльністю дипломатичної служби Комітету Верховної Ради у закордонних справах Борису Тарасюку та заступнику голови Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Марії Іоновій за професіоналізм та якісну підготовку до проведення сесії.


Голова Верховної Ради подякував за розуміння ситуації в Україні. «І Грузія, і Молдова добре розуміють Україну сьогодні і те, що Путін несе глобальну загрозу, — сказав він і підкреслив: — Ми знаємо, що таке європейська солідарність. І ми не хочемо бути у позиції очікування допомоги, а виступаємо з ініціативами підтримки». У цьому контексті А. Парубій повідомив, що в Україні стежать за перебігом подій у Молдові й готують приїзд восьми спікерів Центральної і Східної Європи (Польща, Литва, Естонія, Латвія, Румунія, Грузія) до Кишинева, аби продемонструвати підтримку Молдові. «Ми віддані європейському шляху не тільки України, а й наших сусідів.

Українська підтримка європейським прагненням Молдови є щирою, аби підтримати Молдову у непростий для неї час», — наголосив він і додав, що незалежно від входження парламентаріїв до опозиції чи коаліції, вони виступають «одним фронтом у міжнародних позиціях».


Головним лейтмотивом розмови було прагнення об’єднувати зусилля на європейському просторі, аби ставати сильнішими та продовжувати роботу в напрямі демократичних перетворень, більше співпрацювати у рамках інших міжнародних організацій, таких як ПАЧЕС; напрацювання спільного плану дій, у тому числі в енергетиці.


Учасники зустрічі також обговорили питання щодо необхідності надання відповідного значення інформаційній безпеці, з огляду на втручання представників російських пропагандистських сил у внутрішні питання країн Європи, а також висловились за необхідність частіше зустрічатись у робочому форматі. Одностайною була думка, що більш глибока комунікація і контакти сприятимуть кращому розумінню один одного.


Голова Верховної Ради, підсумовуючи, сказав: «Має бути особливо важливим розуміння солідарності у відповідь тим викликам. Треба зупинити Путіна — це буде запорукою, гарантією безпеки і добробуту. А будь-яке загравання з агресором розглядатиметься ним як заохочення до нової агресії. Тому мають бути посилені санкції, і найголовніше — солідарність і спільна позиція».


А. Парубій подякував усім народам за підтримку у важкий час і запевнив, що Україна зможе модернізувати економіку, зробити країну безпечною. «Переконаний, що з часом ми об’єднаємось в одній європейській сім’ї ЄС — потрібно якомога більше спільних зусиль», — зазначив він.


У зустрічі також взяли участь: заступник голови комітету, голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення і контролю за діяльністю дипломатичної служби Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Борис Тарасюк та заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Марія Іонова.


З боку ПА ЄВРОНЕСТ: Ребекка ХАРМС, співголова ПА «Євронест» (Німеччина); Маріан ЛУПУ, Співголова ПА «Євронест» (Молдова); Армен АШОТЯН, Голова постійної делегації Вірменії; Фуад МУРАДОВ, Голова постійної делегації Азербайджану; Тамар ХУЛОРДАВА, Голова постійної делегації Грузії; Клер МУДІ, член Європейського Парламенту (Словенія); Сандра КАЛЬНІЕТЕ, член Європейського Парламенту (Латвія); Норіка НІКОЛАІ, член Європейського Парламенту (Румунія).

Дослівно 

Співголова ПА ЄВРОНЕСТ Маріан Лупу (Молдова): 


«Глибоко символічним є той факт, що сесія ПА    ЄВРОНЕСТ відбувається в Україні. Це знак солідарності з Україною на підтримку її суверенітету і територіальної цілісності. Ми знаємо, що таке сепаратизм і воєнні дії. Ви маєте повну підтримку від нас з боку кожної країни, що входить до нашої організації. У нас одні завдання й одні і ті ж цілі — можете на нас розраховувати».


Прес-служба апарату Верховної Ради України.