— Наталіє Юріївно, коаліція прийняла Пенсійну реформу, вона вступила в дію. Як оцінюєте цей документ, які норми викликають найбільші суперечності?


— Особисто у мене протиріччя викликає весь документ — язик не повертається назвати це «реформою», тому що це справжнісінька афера, у результаті якої постраждають пенсіонери. Чого хоче уряд? Вони підвищують страховий стаж, забороняють вчителям, лікарям, соціальним працівникам, шахтарям, металургам та хімікам йти на пенсію за вислугою років, а ще переглядають коефіцієнт розрахунку пенсії з нинішніх 1,35 на 1. Ще більші побоювання викликає рішення підвищити страховий стаж на цілих 20 років. Якщо сьогодні мінімально необхідний страховий стаж — 15 років, то вже з нового року він становитиме 25, а до 2028 року — 35 років! А тепер скажіть, як людям, які працювали у кризові 90-ті роки, часто без трудових книжок та офіційного оформлення, довести наявність необхідного страхового стажу? Та й для тих, хто працював офіційно, у разі втрати трудової, довести право претендувати на чесно зароблену пенсію може виявитися неможливим, тому що електронні реєстри почали вести тільки на початку двотисячних. Це — приховане підвищення пенсійного віку як для жінок, так і для чоловіків, до 63—65 років! Це просто неприпустимо. Міністри виправдовуються, що це абсолютно «європейські» цифри — частково це так, але європейці живуть на пенсії по 15—20 років, бо середня тривалість життя у них набагато довша, ніж у нас. При цьому Кабмін чомусь забуває, що середня пенсія в Європі, під яку вони всі «підганяють», становить 500 євро, а не 50, як в Україні. Ми не раз спілкувалися з міністрами, пропонували нашу модель, як реально зробити Пенсійний фонд бездефіцитним. Переконували відмовитися від шокових рішень, намагалися пояснити, що рецепт порятунку Пенсійного фонду — це відновлення економіки, створення нових робочих місць, гідні заробітні плати та легалізація заробітних плат. Але уряд вибрав недержавний і непрофесійний підхід — він призведе тільки до соціального протистояння. Пенсійна реформа Кабміну більше нагадує бартер, за якого уряд за транш МВФ розраховується українськими пенсіонерами.


— Нині багато пенсіонерів, після перерахунку, отримали пенсію вищу, ніж раніше. Уряд каже, це — результат реформи. Чи так це?


— Неправду каже уряд. Підвищення пенсій, як їхнє осучаснення та індексація — це вимога законів України, а не результат реформи. Реформа тут ні при чому! Уряд три роки ігнорував вимоги законів, заморозив пенсії всім без винятку пенсіонерам, а тепер, зробивши те, що Кабмін зобов’язаний робити, незалежно від прізвищ міністрів, вони починають самі себе хвалити: «Дивіться, яку гарну реформу ми провели». Це справжнісіньке лукавство. Я вам більше скажу — за три роки цієї влади Україна заборгувала своїм пенсіонерам набагато більше грошей, ніж віддала після перерахунку пенсій. Те, що пенсії зросли, — це дуже добре. Ми домагалися цього три роки, і я хотіла б звернутися до пенсіонерів: сходіть в управління соцзахисту, уточніть, чи все вам врахували при перерахунку, чи нічого не забули? Важливо, щоб вам виплачували повний розмір належних за законом коштів.


Але тут є ще й інший бік медалі — зараз усім нам важливо об’єднати зусилля і не допустити, щоб це підвищення пенсій з’їла інфляція, зростання тарифів та цін (особливо після скасування їхнього державного регулювання), а також не дозволити уряду відібрати субсидії у тих пенсіонерів, чиї пенсії незначно зросли, судячи з проекту бюджету на 2018 рік, міністри збираються це зробити.


— Від цієї реформи найбільше постраждають саме майбутні пенсіонери. Які будуть подальші дії Опозиційного блоку щодо захисту їхніх прав?


— Опозиційний блок голосував проти цієї пенсійної афери. Далі ми діятимемо суто в законодавчому полі — «реформа» порушує одразу кілька статей Конституції України. Ми вже підготували звернення до Конституційного Суду і почали збір підписів народних депутатів. Ми обов’язково оскаржуватимемо її в частині підвищення страхового стажу і значного погіршення умов виходу на пенсію лікарів, вчителів, соціальних працівників, шахтарів, металургів та інших категорій, які важкою працею чесно заробили собі гідну пенсію. Це питання принципове, і навколо нього необхідно об’єднати всі зусилля, адже пенсійна реформа стосується кожного громадянина нашої країни — і діючих, і багато поколінь майбутніх пенсіонерів. І, врешті-решт, якщо нас не почує і Конституційний Суд, то ця влада не вічна, прийде час і ми скасуємо її самі, відновивши соціальну справедливість. Які б складні часи не переживала країна, є «святі» категорії людей, на яких економити не можна — це пенсіонери, діти та молоді мами. Саме їм держава повинна надавати максимальну турботу та захист. Наші пенсіонери — одні з найпрацьовитіших у світі, вони чесно заробили гідну пенсію, і вони своєю роботою заслужили, щоб держава їм її виплачувала!


Друкується в рахунок квоти фракції «Опозиційного блоку».