Спричинити його покликана спільна Програма компенсації відсоткових ставок для кредитів малих і середніх підприємств м. Києва, яка 30 жовтня була представлена Київської міською державною адміністрацією та Німецько-українським фондом (НУФ). Передбачено зниження кредитної ставки для цієї групи столичних підприємств до 7,5% завдяки коштам із міського бюджету.


Програма компенсації реалізується для кредитів, наданих відповідно до Програми НУФ із підтримки малих та середніх підприємств (МСП), профінансованої урядом Німеччини через KfW (Німецький банк розвитку) у співпраці з ініціативою ЄС EU4Business, і передбачає кредитування МСП на умовах 15% річних у гривні. Але, за умовами Програми компенсації, 50% навантаження буде знижено коштом КМДА. Тобто відсоткова ставка за кредитами для київських підприємців буде найнижчою в Україні — на рівні 7,5%.


Позику можна отримати у шести банках-партнерах, які підписали відповідні договори з НУФ та КМДА, — це ПАТ «ПроКредит Банк», ПАТ «Мегабанк», ПАТ «Укргазбанк», ПАТ «Ощадбанк», ПАТ «КредитВест Банк», ПАТ «Кредобанк». Компенсація відсоткових ставок надається на 24 місяці. На таку фінансово-кредитну підтримку для МСП столична влада передбачила в міському бюджеті у 2017 році 10 мільйонів гривень, у 2018 планується виділити 20 мільйонів гривень.


Присутніх на презентації підприємців та журналістів перш за все зацікавило питання, яким чином визначатимуться претенденти на отримання такої компенсації відсоткової ставки. І представники влади, і Валерій Майборода — в. о. директора Німецько-українського фонду в унісон стверджують, що у програму закладений максимально прозорий механізм. Критерії відбору МСП, покрокова інструкція проходження процедури участі у програмі будуть розміщені на сайті КМДА, НУФ, банків-партнерів.


Основними напрямами підприємницької діяльності, на котрі спрямована фінансово-кредитна підтримка у рамках програми, КМДА та НУФ визначили такі: інвестиційні проекти МСП, залучених у переробній промисловості, підприємницькі ініціативи у сфері надання послуг ЖКГ та розвиток приватних освітніх закладів у Києві. Коментуючи такий вибір напрямів, представниця департаменту промисловості та розвитку підприємництва КМДА Лариса Гетьман зауважила, що «зусилля держави мають бути спрямовані на те, аби переорієнтувати малий і середній бізнес зі сфери торгівлі у виробничу сферу».


За останніми даними Державної служби статистики, кількість малих підприємств у Києві — 72 889 суб’єктів підприємницької діяльності, що становить 95,6 % до загальної кількості підприємств, середніх — 3 222 суб’єкти, що становить відповідно 4,2 % до загалу. Нині «малий та середній бізнес дають значні надходження до місцевого бюджету, загалом від суб’єктів підприємництва до міського бюджету у минулому році надійшло 19,8 мільярда гривень», — розповів Геннадій Пліс, і в КМДА переконані, що запроваджувана спільна з НУФ Програма компенсації відсоткових ставок для кредитів малих і середніх підприємств сприятиме створенню нових робочих місць, стрімкому зростанню столичного бізнесу, покращенню умов праці та підвищенню якості послуг шляхом технічної модернізації обладнання. А все це у комплексі сприятиме збільшенню надходжень до місцевого бюджету.


Як відзначила Хуана Мера-Кабейо, керівниця відділу «Економічна співпраця, соціальний та регіональний розвиток» делегації Європейського Союзу в Україні, програма, яка була презентована, є свідченням слідування європейським принципам та підходам у питанні підтримки та розвитку МСП, основним серед яких є «думай про малі підприємства». Київ почав думати. Черга за усією країною.