«Україна повністю підтримує територіальну цілісність і єдність Іспанії. Одна з найбільших цінностей вільного світу полягає в дотриманні міжнародних прав і, зокрема, це стосується безпеки і кордонів в Європі. Ми повинні підтримувати ці цінності, аби унеможливити насильство і смерті людей», — заявив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час зустрічі з міністром закордонних справ Іспанії Альфонсо Дастіс Кеседо (на знімку).

А. Парубій висловив вдячність Іспанії за послідовну позицію щодо підтримки територіальної цілісності та суверенітету України, коли російський агресор перебуває на українській території. У відповідь міністр закордонних справ Іспанії підкреслив, що «Іспанія підтримувала і підтримуватиме територіальну цілісність України і, зокрема, у ті моменти, коли частина української території незаконно анексована ворогом». «Ми будемо підтримувати Україну на всіх теренах — як двосторонніх, так і багатосторонніх. Ми розуміємо місце України в Європі. Україна — європейська країна. Україна — це є Європа. І ми поділяємо українські цінності», — наголосив Альфонсо Дастіс Кеседо.
Співрозмовники обговорили україно-іспанське міждержавне співробітництво як у форматі двосторонніх, так і багатосторонніх взаємин, зокрема, наголосили на важливості активізації міжпарламентського діалогу. «Міжпарламентська дипломатія сьогодні виходить на якісно новий рівень», — наголосив А. Парубій. Глава українського парламенту звернувся до глави зовнішньополітичного відомства Іспанії із проханням підтримати позицію України в міжпарламентських організаціях, зокрема, в ПАРЄ: «Україна вважає неприйнятними та спекулятивними дискусії в ПАРЄ щодо повернення до роботи в альянсі делегації Росії. Жодна позиція, яка була висловлена в ПАРЄ стосовно дій Росії, не була нею виконана».
А. Парубій звернув увагу співрозмовника на активізацію ворога на сході України протягом останніх тижнів і дав зрозуміти, що агресія Росії стосується не тільки України, — це загроза є глобальною і несе в собі мету дестабілізувати Європу. Наслідками інформаційної війни, що є частиною війни гібридної, припустив він, можуть бути і події в Каталонії.
Своєю чергою, глава іспанського зовнішньополітичного відомства пояснив, що уряд Іспанії, підтриманий парламентом країни, «був вимушений у відповідь на події у Каталонії вжити заходів у рамках чинного законодавства, аби стабілізувати ситуацію». Альфонсо Дастіс Кеседо повідомив, що на 21 грудня цього року призначені вибори у регіоні: «Народ Каталонії хотів бути почутим, і ця можливість їм надається». Він висловив сподівання, що після виборів ситуація унормується, відповідно до чинної Конституції, і Іспанія підтвердить єдність країни.
Сторони були обопільні, що на цьому шляху важливо зберегти стабільність і не допустити насильства. Водночас А. Парубій висловив упевненість, що «вибори відбудуться демократично, і Іспанія, як єдина держава, продемонструє збереження європейських цінностей».
Також у рамках перемовин сторони обговорили проведення реформ в Україні. «Україна сьогодні інша, ніж була, — у країні йдуть глобальні реформи, країна просувається впевнено вперед», — сказав А. Парубій і додав: «Головний лейтмотив нашої зовнішньої політики — європейська інтеграція. Європейський Союз зможе сприяти забезпеченню добробуту та модернізації України. Тому ми зацікавлені в єдності та стабільності Європи».
Міністр закордонних справ передав Голові Верховної Ради запрошення від його іспанської колеги відвідати Іспанію у зручний для нього час. А. Парубій із вдячністю прийняв запрошення.
У зустрічі взяли участь Надзвичайний та Повноважний Посол України в Королівстві Іспанія Анатолій Щерба та голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua