У рамках роботи VI сесії Парламентської асамблеї ЄВРОНЕСТ відбулося засідання Комітету з енергетичної безпеки. Його учасники ухвалили проект доповіді «Підвищення енергетичного співробітництва в рамках Східного партнерства, спрямованого на реалізацію Паризької угоди про зміну клімату 2015 року».
Також під час засідання учасники обмінялися думками щодо перспектив розвитку Східного партнерства у сфері енергетики напередодні саміту, який відбудеться 24 листопада цього року в Брюсселі.
Зокрема, міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак повідомив, що за ініціативи України в Енергетичному співтоваристві створено робочу групу з питань клімату (Climate Action Group), перше засідання якої відбулося п’ятого вересня цього року у Відні. Співголовами робочої групи обрано Остапа Семерака та колишнього кліматичного комісара Європейської комісії Конні Хедегорда.
«Це нова політична платформа, де держави-учасники співтовариства спільно з ЄС працюватимуть над виробленням і впровадженням енергетичної та кліматичної політики. Нині робоча група доопрацьовує програму дій на 2017—2019 роки, яка б враховувала питання зміни клімату», — розповів урядовець.
Остап Семерак наголосив: майбутнє світу за впровадженням ощадливої низьковуглецевої моделі. Це підтверджують і нинішні серйозні дискусії навколо Паризької кліматичної угоди. Український парламент одним з перших в Європі ратифікував цю угоду, після чого розпочав реалізацію її положень.
Також міністр нагадав, що у грудні 2016 року Кабінет Міністрів ухвалив Концепцію реалізації державної політики у сфері зміни клімату на період до 2030 року.

Сергій МЕЛЬНИК.

 

ДОВІДКОВО

У 2016 році Україна ратифікувала Паризьку кліматичну угоду та долучилася до міжнародного співтовариства в боротьбі зі зміною клімату. Мета угоди — об’єднати зусилля більшості країн задля стримування підвищення температури повітря на планеті.