Учора у Верховній Раді України в рамках VІ сесії Парламентської асамблеї ЄС — Східні сусіди (ПА ЄВРОНЕСТ) відбулося засідання «ad hoc» Спеціальної робочої групи ПА ЄВРОНЕСТ з питань адаптації та імплементації законодавства, що стосується окремої глави Угод про асоціацію у трьох асоційованих країнах — Україні, Молдові та Грузії.

 

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Марія Іонова окреслила кроки, які вже зроблено Україною на шляху імплементації вітчизняного законодавства до стандартів Євросоюзу, та проблемні питання. «Нам, певно, найважче, бо ми дуже велика країна, і тому ці процеси йдуть повільніше, — зауважила М. Іонова в коментарі «Голосу України». — Важливе не тільки ухвалення законів на виконання наших зобов’язань щодо Угоди про асоціацію, а найголовніше — їхня імплементація. Тому ми працюємо спільно з урядом і шукаємо той єдиний інституційний механізм, який би допоміг нам у найкоротші терміни проходити всі необхідні процедури. Сфери, які ми ще не доопрацювали, — інтелектуальна власність, транспорт, митна та податкова політика».


Голова Комітету Верховної Ради з питань культури та духовності, співголова парламент-ського комітету асоціації Україна—ЄС Микола Княжицький у свою чергу зазначив, що імплементація угоди включає також реформу правоохоронних органів, реформу поліції, яку вже зроблено, реформування оборонної сфери, пенсійну та медичну реформи.


Глава Постійної делегації Верховної Ради України у Парламент-ській асамблеї ЄС — Східні сусіди (ПА ЄВРОНЕСТ) Борис Тарасюк акцентував увагу на проблемах зближення законодавства і запропонував гармонізувати євроінтеграційні процеси національних парламентів, аналізувати стан виконання зобов’язань частіше, ніж раз на рік, принаймні двічі на рік.


Представники Молдови та Грузії поділилися своїм досвідом реалізації Угоди про асоціацію.


Члени Європейського Парламенту закликали інтенсифікувати і повніше використовувати вже наявні важелі співробітництва та вже створені структури, адже національні парламенти та Європарламент мають спільні зобов’язання.


Учора також відбулися засідання Робочої групи з питань Білорусі, зустрічі учасників асамблеї з представниками «Дому децентралізації», Реанімаційного пакета реформ, Консультативної місії ЄС, неформальні зустрічі із представниками політичних родин: Європейської народної партії, Групи соціалістів та демократів, Альянсу лібералів та демократів, Європейських консерваторів і реформістів, Європейського об’єднання лівих і ліво-зелених півночі.