Голова Верховної Ради Андрій Парубій під час зустрічі з делегацією Венеціанської комісії Ради Європи на чолі з Томасом Маркертом підкреслив, що для України «вкрай важливо, не применшуючи можливості вивчення національними меншинами своїх мов, забезпечити, як це і зазначено в українській Конституції, вивчення державної мови всіма громадянами України».


А. Парубій переконаний, що дискусії навколо Закону «Про освіту», зокрема статті 7 про мову навчання, викликані більш політичними, аніж правовими підставами, й наполягає на тому, щоб документ залишався у тому вигляді, в якому був ухвалений Верховною Радою.


Голова парламенту наголосив, що український закон про освіту відповідає і міжнародним зобов’язанням України, і Конституції України, тому він розраховує, що і в результаті сьогоднішньої дискусії, і в результаті детального вивчення й аналізу буде знайдено спільне розуміння та загальну позицію, які дадуть можливість розвивати мовні можливості в наступних законодавчих актах, зокрема, у законі про середню освіту.


Подякувавши членам делегації за підтримку суверенітету та територіальної цілісності України у важкий для країни час, за надання професійних та оперативних висновків на законопроекти, А. Парубій нагадав, що стаття 7 Закону «Про освіту» передбачає, що мовою навчання в українських навчальних закладах є державна мова, але водночас забезпечується вивчення рідної мови національними меншинами, корінними народами, які проживають на території України, у початковій школі.


Глава парламенту наголосив, що вивчення української мови всіма громадянами України є вкрай принциповим і важливим питанням, тому що торкається і питання національної безпеки та необхідності діяти злагоджено в умовах російської агресії. Він зазначив, що військовослужбовці в армії повинні розуміти накази, які віддаються державною мовою, а також те, що кожен громадянин не повинен бути обмежений у доступі до посад державної служби, важливих професій та державного управління, яке здійснюється державною мовою. «Для нас це важливо, тому що це питання і українського майбутнього — не може такого бути, щоб громадяни не володіли мовою держави. Водночас не можемо і допустити дискримінації національних меншин», — зазначив А. Парубій, додавши: «Не применшуючи важливості вивчення національними меншинами рідних мов, ми повинні забезпечити вивчення державної мови всіма громадянами України».


«Дуже розраховую, що в результаті і цієї дискусії, і детального вивчення Закону «Про освіту» ми дійдемо висновку, що цей закон відповідає і Конституції України, і міжнародним стандартам», — сказав він та поінформував присутніх про перебіг ухвалення вищезазначеного закону та про основні складні моменти дискусії навколо нього, про пошук компромісу перед голосуванням. «Цей компроміс є важливий і вагомий, який виходить далеко за межі Закону «Про освіту», не тільки реформи освіти», — наголосив А. Парубій.


Під час розмови Голова Верховної Ради також зосередив увагу присутніх на тяглості історичних процесів, які полягали у тотальній русифікації поневолених народів, та необхідності розв’язання питання вивчення державної мови усіма громадянами.


У дискусії взяли участь представники всіх фракцій українського парламенту. Зокрема, заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд підкреслила, що «пропозиції закону про освіту — це ліквідація конфронтації у суспільстві». За її словами, «не йдеться про витіснення мов національних меншин -мова йде про обов’язок опанування державною мовою».


Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики В. Сюмар зазначила, що «Україна цінує принцип різноманіття, водночас, і принцип утвердження самоідентичності українського народу та встановлення історичної справедливості».


«Виходячи з позицій рівних можливостей, діти національних меншин зможуть вступити до українських вищих навчальних закладів, працювати в органах місцевого самоврядування. Це буде еволюційний перехід до системи рівних можливостей», — наголосила вона та додала, що «Україна робить усе можливе, щоб наші громадяни були громадянами світу і вчили всі мови, а не залишалися в колонії русского міра».


Прес-служба апарату Верховної Ради України.