Консультативно-діагностичний центр (КДЦ) відкрито в Ізмаїлі. Він є амбулаторно-поліклінічною установою, яка входить до складу Ізмаїльської ЦРЛ. Тут безплатно обслуговуватиметься насамперед доросле населення Ізмаїльського району, а також мешканці райцентру. Слід зазначити, що раніше сільські жителі зверталися по медичну допомогу тільки до амбулаторій та ФАПів на місцях (первинний рівень) або безпосередньо у стаціонари лікарень. Міська поліклініка також обслуговує селян, однак за «залишковим принципом», городяни — у пріоритеті. Це часто спричиняло незручності й невдоволення жителів сіл якістю медичного обслуговування.
Поки що в новому районному медичному центрі прийом ведуть сім вузьких фахівців. Тут є хірург, невролог, кардіолог, лікар функціональної діагностики, гінеколог, дерматолог, офтальмолог. На початку листопада роботу також розпочнуть ендокринолог і пульмонолог. Переважно це молоді лікарі (середній вік персоналу не перевищує 35 років), які пройшли курси спеціальної підготовки. У 2018 році очікується розширення спектра медичних послуг за рахунок двох ЛОРів, онколога й терапевта. Спочатку пропускна спроможність КДЦ становитиме 140—150 осіб на день.
Медцентр оснащено сучасним обладнанням: тут є УЗД-апарат, холтер, ЕКГ-монітор, тредміл (діагностичний комплекс для вивчення роботи серця людини під навантаженням), кольпоскоп (апарат, що дає змогу діагностувати онкогінекологічні захворювання на ранній стадії) та ін. За словами головного лікаря Ізмаїльської ЦРЛ Олега Садковського, на новітню медичну апаратуру було витрачено вдвічі більше коштів, ніж на ремонт.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Одеська область.